Hírek

Hamarosan jön a földvásárláshoz igényelhető hitel

A közeljövőben lép piacra a Budapest Bank a termőföld vásárlására igényelhető hitellel – tájékoztatta lapunkat Szabó János, a hitelintézet agrárszakértője. A termék egyszerű elven működik, hiszen a bank saját forrásból – a megvásárolt földet fedezetként bevonva – finanszírozza az ügyfeleket.

Létrehozva:

|

Az új konstrukció iránt várhatóan nagy kereslet mutatkozik majd, hiszen a gazdálkodók egyre nagyobb hányada jut el abba a fejlődési fázisba, hogy felvásárolhasson arra érdemes földterületeket. Ezt pedig leginkább egy tisztán jelzálogalapú termékkel lehet elősegíteni: hiszen egyrészt ez hosszú futamidejű és kedvező árú finanszírozást jelent az érintettek számára, másrészt a bank számára is biztonságos, hiszen a kihelyezés mögött fedezetként ott áll a termőföld. A tisztán piaci alapú finanszírozás pedig rugalmassá teszi a konstrukciót, hiszen a folyósítás feltételei jóval könnyebben teljesíthetők, mint egy az állam által támogatott hitelnél.

Az új földvásárlási konstrukció mellett Szabó János szerint az is komoly lehetőségeket jelenthet a bank számára, hogy Magyarország 2009-től várhatóan áttér az egységes mezőgazdasági támogatási rendszerre, az SPS-re. Az új szisztéma a magyar gazdálkodók számára kedvezőbb, kiszámíthatóbb támogatást, forrásokat jelent 2013-ig, mint az eddigi. Az SPS a földtulajdonnal és bérlettel rendelkező, a földjüket művelő gazdálkodók számára biztosít forrásokat, viszont ezek kitűnően kiegészíthetők majd banki finanszírozással is.

Forrás: VG

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook