Hírek

Kevesebb fát vágnak ki a mecseki erdőkben

Az erdőterületek növekedését nem veszélyeztetik a biomassza erőművek, ugyanis az erdészeti társaságok nem termelnek ki annyi fát, mint amennyi faanyag az erdőkben képződik a fák növekedése révén – hangsúlyozta Varga Gábor, a Baranya Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóságának vezetője Pécsett szerdán megtartott sajtótájékoztatón.

Létrehozva:

|

Ez igaz szerinte a PannoPower Holding biomassza erőművére is, amiatt sem vágnak ki több fát a mecseki erdőkben.

A szakember kitért arra is, hogy az erdőgazdaságok csak az erdészeti hatóságok által jóváhagyott, az erdőgazdálkodási tervben megszabott mennyiségű fát vághatják ki.

Mint elmondta a Mecseki Erdészet Zrt. – amely Baranya erdeinek több mint felén gazdálkodik – területein az elmúlt egy évtizedben csökkent a gyérítés és végfelhasználás miatt végzett fakitermelés. Ebben az esztendőben is az engedélyezett 270.000 köbméternél 70.000 köbméterrel kevesebb fát vágnak ki.

Mint elmondta, az elmúlt évben Tolna és Baranya megyében csaknem 30.000 tonna fát vágtak ki engedély nélkül, elsősorban a baranyai részeken. Az idén azonban Belső-Tolna lett az elsődleges célpontja az engedély nélküli fakivágásoknak.

Szőnyi János, a Mecseki Erdészeti Zrt. vezérigazgató-helyettese is, aki mindehhez a következőket fűzte hozzá. A PannonPwer Holdinggal kötött tíz éves szerződés értelmében 2004-től évi százezer tonna más célra nem használható tűzifát szállítanak a biomassza erőműbe. A Mohácsi Farostlemez gyárnak is több fát ajánlottak fel, mint amennyit át tudnak venni. Vannak még tartalékok a gyengébb minőségű fából.

Braun Attila, a PannonPower Holdig fejlesztési igazgatója, mindezt azzal egészítette ki, hogy több erdészettől is vásárolnak fát, de ma már a biomassza erőműben felhasznált fűtőanyagnak mindössze 70 százaléka hengeres tűzifa, a többi egyéb faipari melléktermék, hulladékfa. Hangsúlyozta: a beszállítóiknak fakitermelési engedéllyel kell rendelkezniük, ez az egyik biztosítéka annak, hogy ne kerüljön az erőműbe illegálisan kitermelt fa.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook