Hírek

Nem elfogadható a termelőknek a maradék elvű árképzés

A nemzetközi szinten tapasztalt élelmiszerhiány is arra ösztönzi az Európai Uniót, hogy vizsgálja felül agrárpolitikai koncepcióját – szögezte le Demendi László Nyírtelken, az országos burgonya fajtabemutató keretében tartott sajtótájékoztatón szerdán.

Létrehozva:

|

A szabolcsi Agrárkamara elnöke, szocialista országgyűlési képviselő úgy véli, hogy a mezőgazdasági termékkibocsátás növelésére az EU új tagállamai, köztük Magyarország igazán alkalmas. Azonban az uniós agrárigazgatás csak lassan képes alkalmazkodni az új feltételekhez – például ahhoz, hogy már nincsenek eladatlan vaj- és húshegyek – késve születnek meg a szükséges intézkedések.

 

Demendi László elfogadhatatlannak tartja, hogy a termelői ár az agrárgazdaság számos területén a maradék elv alapján képződik Magyarországon. "Ez a piacgazdaságon belül illogikus magatartás. Mind a meggy, mind a dinnye felvásárlásánál a kamara azt tekinti járható útnak, ha a szezon előtt leülnek a termelők, a felvásárlók és a feldolgozók, és egységes irányelveket alakítanak ki" – mondta a szakember.

Kérdésre a szabolcsi Agrárkamara elnöke elmondta, hogy a Versenyhivatal elfogadta beadványukat, amelyben kérték, hogy a meggy felvásárlásánál árkartell gyanúja miatt vizsgálódjanak. Az adatgyűjtés során többször elhangzott, hogy a felvásárlók esetében megállhat az a vád, hogy tisztességtelen piaci magatartást tanúsítottak, visszaéltek erőfölényükkel.

Abban bíznak, hogy a Versenyhivatal augusztus közepére teljes körűen áttekinti a piaci helyzetet. Ennek tanulságait a közvéleménnyel is ismertetni szeretnék.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook