Hírek

Lassan tetőznek az agrárárak

Még mindig fokozott az agrárárak felől érkező inflációs nyomás, de a legutóbbi adatok már némi enyhülést vetítenek előre. Bár a gabonafélék ára – főként az ígérkező jó termésátlagok miatt – már nem nő olyan ütemben, mint az év elején, a csökkenés még nem jelent meg a májusi statisztikákban.

Létrehozva:

|

Az azóta eltelt időszakban néhány termékcsoportban – főként a gyümölcsöknél – óriási árzuhanás volt. Egyesek szerint még annál is nagyobb, mint amekkorát a bőséges termés indokolt, ezért felvásárlói kartellezést emlegetnek az érintettek. Az állati eredetű termékekben csak késleltetve jelenik meg a magas takarmányár, ezért volt egy hosszabb időszak, amikor súlyos gondokkal szembesültek a termőfölddel nem rendelkező állattartók. Az agrártermékek termelőiár-szintje májusban 31,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 38,3 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékek csoportjában pedig 21,7 százalékos volt a növekedés. Az agrártermékek az első öt hónapban átlagosan 34,8 százalékkal drágultak.

Az állati termékek tavaly őszszel, a vágóállatok pedig az idén januártól kezdtek csak drágulni. Előbbiek árindexe májusra 23 százalék fölé nőtt, míg utóbbiaké már enyhe mérséklődést mutat: a januári 32 százalékról 20 százalék alá csökkent. A gabonafélék 61,5 százalékos drágulása még mindig kiugrónak számít, de jóval mérsékeltebb a fél évvel ezelőtti több mint 90 százalékos ütemnél. A betakarítást követően már a felvásárlási árak mérséklődését valószínűsítik a szakértők, de – mint azt már korábban is jósolták – nincs esély a visszatérésre az utóbbi években megszokott alacsonyabb szintre.
 
A világpiaci kereslet a tavalyi harmadik negyedévtől kezdve mutatott gyors növekedést, ami első körben az emberi fogyasztásra termesztett gabona árait hajtotta fel, és ebben közrejátszott a tartalékok kedvezőtlen alakulása is – mondta Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöke. Az idén globálisan növekedett a vetésterület, igaz, több jelentős termésterületről érkeztek kedvezőtlen hírek: Ausztráliában szárazság, az Egyesült Államokban pedig árvíz miatt lesz kevesebb a betakarított termés – fűzte hozzá a szakértő.

A hazai termés azonban jócskán meghaladja majd a tavalyit, 5-5,5 millió tonna gabonatermést vár a szakember. Ennek ellenére már most látszik, hogy magasabb lesz az indulóár, mint tavaly ilyenkor. A napokban érkező csapadék nem tett jót a termés minőségének, kevesebb lesz a szigorúbb előírásoknak megfelelő gabona. Ez a magasabb árak ellenére rontja a hektáronként elérhető jövedelmet. Sok területen jelentek meg külföldi felvásárlók, akik hajlandók az itthoninál nagyobb árat is fizetni. Ezzel egyidejűleg csökkent a hazai – elsősorban takarmánycélú – felhasználás.

Forrás: Világgazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook