Hírek

Megbolondítja a piacot a dinnyebiznisz

A dinnyenepperek tevékenysége már az exportpiacokat is veszélyezteti. Ezen a héten például azért listázta ki több nyugat-európai kereskedelmi lánc is a magyar görögdinnyét, mert a múlt héten néhány telephely és engedély nélkül működő vállalkozás éretlen dinnyét dobott piacra.

Létrehozva:

|

Emiatt lényegében lehetetlen eladni a jó minőségűt is – mondta lapunknak Simonka György, a békési Magyar Termés Tész Kft. ügyvezetője. A tész a Mórakert Szövetkezettel és a Délkertész tésszel közösen elsősorban Nyugat-Európába és a Baltikumba értékesít görögdinnyét. Ezen akció miatt három nap alatt 15 forinttal esett a magyar dinnye átvételi ára a német és az északi piacokon. A Magyar Termés egyébként most kilónként 45 forintért veszi a görögdinnyét a tagjaitól, és 38-ért azoktól, akik nem tész-tagok. Értékesíteni pedig csomagolással együtt Németországba 55, Észak- és Kelet-Európába pedig 50 forintért tudja.

Ugyancsak a dinnyenepperek miatt a napokban húsz medgyesi dinnyetermelő várakozott az éjszakában, hogy lefülelhesse az egyik medgyesegyházi székhelyű felvásárló telephelyére érkező macedón importdinnyével rakott kamionokat. A cél az volt, hogy a hatóságokat értesítve megakadályozzák, hogy a felvásárló a drágább hazai terméssel keverve értékesítse tovább a gyümölcsöt – írja a BEOL.hu., a békés megyei napilap online változata. A dinnyeőrök végül nem találtak semmit, de véleményük szerint csak azért, mert a felvásárló értesült a tervről és valahol leállíttatta a kamionokat. Az eset példázza, hogy miért fordult végül az agrártárcához és Kondorosi Ferenc kormánybiztoshoz a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb), mielőbbi ellenőrzést sürgetve a dinnye szürke- és feketekereskedelmének visszaszorítása érdekében. Szeretnék elérni, hogy a hatóságok szigorítsák a dinnyekereskedelem ellenőrzését.

Érdeklődésünkre a kormánybiztos elmondta, hogy még a héten egyeztet a Kánikula kommandó vezetőivel annak érdekében, hogy az augusztus 25-ig tartó akció során nagyobb figyelmet fordítsanak a tisztességes kereskedők védelmére. Elképzeléseink szerint a dinnyetermelő és üdülőkörzetekben szigorúbban ellenőrizik a felvásárlók telephelyengedélyeit, az útszéli árusok árusítási engedélyeit, számlaadási gyakorlatát és a nagybani piacokat. "Ez most üzenetértékű akció lesz, hogy nem lehet nepper kereskedelmet folytatni" – mondta Kondorosi.

Már tavaly is komoly piaci zavarokat okozott, hogy a bevásárlóközpontok fillérekért adták az importáru kilóját, tönkretéve ezzel a hazai felvásárlási árakat a szezon kezdetén, miközben a termelőket még az időjárás is sújtotta.

A magyar dinnyét a napokban kezdték el szedni, és folyamatosan szállítják az üzletekbe. Előreláthatólag a belföldi termésből augusztus végéig, szeptember elejéig lesz kínálat a piacon; a magyar dinnye mintegy 60 százalékát külföldre viszik, a többit belföldön értékesítik. Az idén a dinnye hozama tág határok között ingadozik: van, ahol egy hektárról csak 20 tonnát, míg máshol 70-80 tonnát is betakarítanak.

A múlt héten a magyar dinnye árát főként az befolyásolta, hogy a kereskedelmi láncok inkább a raktáron maradt importkészletek kipörgetését tartották szem előtt, ezért erőteljesen ehhez próbálták igazítani az egyébként többet érő magyar termés árát is – mondja Kokavecz Mátyás, a Mórakert Szövetkezet külkereskedője.

Békésben keresleti piac alakult ki a kevés termés miatt, a termelőknek az induló 35 forintról sikerült visszatornázniuk a felvásárlási árat kilónként ötvenre. A fogyasztók azonban javarészt még mindig 100-250 forintos árakkal találkozhatnak.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook