Hírek

Magyar borok sikere a 9. VinAgora Nemzetközi Borversenyen

A 393 magyar borminta közül 37 aranyérmet, 80 pedig ezüstérmet nyert el a kilencedik alkalommal megrendezett VinAgora Nemzetközi Borversenyen.

Létrehozva:

|

A nemzetközi borversenyek legmagasabb elismerése a Champion-díj, amelyet az aranyérmet nyert borok versenyeztetésével ítélnek oda. Az öt elismerésből hármat magyar bor érdemelt ki: az 1993-as 4-puttonyos Tokaji Aszú (Monyók Pincészet Kft.), a 2005-ös Prémium Chardonnay Neszmély Régió Paphegy-Dűlő (Hilltop Neszmély Zrt.) és a 2007-es Paskomi Chardonnay (Szőke Mátyás). A díjat megkapta még egy olaszországi – Cavit Rupe Re Trentino DOC Superiore Vendemmia Tardiva 2006 – és egy ausztráliai – Niers Moon Series Syrah 2006 – bor is – tudatták közleményükben a szervezők.

A Közép-Európa boriránytűjének tartott 9. VinAgora Nemzetközi Borversenyt július 4. és 6. között Balatonalmádiban rendezték meg, amelyre 554 borminta érkezett 21 országból.

A világ tíz legjelentősebb borversenyében jegyzett megmérettetésen – amelyet a Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. 1992 óta kétévente rendez – 42 főből álló nemzetközi zsűri értékelte a nevezett fehér, vörös, rosé és a "botrytisálódott" borokat.

A 161 külföldi borminta közül 17 aranyérmet, 30 ezüstérmet nyert. Az aranyérmek közül négyet Svájc, kettőt-kettőt Ausztrália, Olaszország, Libanon, Spanyolország, egyet-egyet Ausztria, Brazília, Németország, Szlovákia, Szlovénia vitt el. A nevezett és a díjazott borok arányában kimagasló eredmény értek el a svájci és a szlovákiai, azaz a felvidéki magyar borok. Az előbbi esetében tíz nevezett borból hat kapott érmet, az utóbbinál 26 nevezett borból hét lett kiemelten díjazott.

A szakmai zsűri mellett az erre az alkalomra felkért tíz tagú médiazsűri három kategóriában – fehér, vörös, "botrytisálódott" borok – ítélte oda a Média Különdíjat, amelyet a vörös borok kategóriában a Villányi Cuvée 5 2006 (Sauska és Társa Kft., Villány), a fehér borok kategóriában az Aranymetszés Badacsonyi Olaszrizling 2006 (Varga Pincészet, Badacsony), a "botrytisálódott" aszúborok kategóriában pedig a Hétfürtös Tokaji Aszú 6 puttonyos 2001 (Árvay és Társa Pincészet, Tokaj) nyert el.

A hivatalos eredményhirdetésre és a médiazsűri különdíjainak ünnepélyes átadására szeptember 5-én, a Millenáris Központban megrendezendő VinAgora Borgálán kerül sor, ahol a közönség nem csupán a díjazott borokat kóstolhatja meg, hanem valamennyi, a versenyre beérkezett bort is megismerheti.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook