Hírek

Kisebb területen több dinnye

A tavalyihoz képest ugyan 5-10 százalékkal, 7 ezer hektárra csökkent az idén a dinnye termőterülete Magyarországon, a betakarított termés mennyisége a tavalyihoz képest azonban így is mintegy 30 ezer tonnával 180 ezerre nőhet – mondta az MTI-nek Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) igazgatója.

Létrehozva:

|

Beszámolt arról is: a szakmaközi szervezet szeretné elérni a dinnye szürke- és feketekereskedelmének visszaszorítását, mivel ez jelentősen rontja a legális szereplők piaci esélyeit. Ezért a Fruitveb levelet juttatott el hétfőn Kondorosi Ferenc kormánybiztosnak és  Máhr Andrásnak, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkárának annak érdekében, hogy a hatóságok szigorítsák meg a dinnyekereskedelem ellenőrzését.

Mártonffy Béla ismertette: a magyar dinnyét a napokban kezdték el szedni, és folyamatosan szállítják az üzletekbe. Előreláthatólag a belföldi termelésből augusztus végéig, szeptember elejéig lesz kínálat a piacon, a magyar dinnye mintegy 60 százalékát külföldre viszik, a többit belföldön értékesítik.

Az idén a dinnye hozama szélsőségek között ingadozik: van, ahol egy hektárról csak 20 tonnát, míg máshol 70-80 tonnát is betakarítanak – tette hozzá.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook