Hírek

G8-csúcs: az EU Afrikába irányítaná agrártámogatás-feleslegét

Afrikai gazdálkodók megsegítésére fordítaná az Európai Unió agrártámogatásokra elkülönített, de fel nem használt forrásokat; az egymilliárd euró értékű segítséggel enyhítené az egész világra kiterjedő élelmiszerválság hatásait – derült ki az Európai Bizottság elnökének nyilatkozatából hétfőn a világ hét legfejlettebb ipari államát és Oroszországot tömörítő G8-ak csúcstalálkozóján.

Létrehozva:

|

Az Európai Unió (ezzel) ténylegesen hozzájárulhat ahhoz, hogy fellendüljön a mezőgazdaság a fejlődő országokban – mondta José Manuel Barroso.

Mint azt az Európai Bizottság korábban közölte, a pénzből a huszonhetek vetőmaggal és műtrágyával segítenék a jövő év végéig az afrikai gazdákat. Az előterjesztést még el kell fogadnia az Európai Tanácsnak, és áldását kell adnia rá az Európai Parlamentnek is.

Az EU előzőleg közölte, hogy – az említett egymilliárd eurón kívül – 550 millió eurónyi rendkívüli segélyt folyósít az arra rászoruló országoknak, enyhítendő az élelmiszerválság hatásain.

A Világbank becslése szerint a szegény országoknak összesen több mint hatmilliárd eurónyi azonnali segélyre van szükségük ahhoz, hogy megbirkózzanak a magas élelmiszer- és olajárakkal. Angela Merkel német kancellár a csúcstalálkozó előtt úgy nyilatkozott, Németország idén mintegy félmilliárd euróval járul hozzá a legszegényebb országok biztonságos élelmiszerellátásához.

Közben úgy tűnik, a G8-csúcson vita tárgya lesz az a felfogás, hogy az atomenergia fokozott használatával lehetne kiváltani az üvegházhatást okozó s azon keresztül a globális felmelegedést felgyorsító energiahordozókat. Németország, a nyolcak közül egyedüliként, ellenzi ezt. A jelenlegi német kormány megalakításakor – 2005-ben – kötött koalíciós megállapodásban szerepel, hogy Németország hosszabb távon lemond az atomenergiáról, s 2020-ig több lépcsőben bezárják az erőműveket.

Az atomenergia használata – figyelembe véve az atomerőművek hatékonyságát és azt, hogy ezek a létesítmények nem termelnek üvegházhatású gázokat – próbakő; elválik, hogy komolyan gondolják-e a világ államai a globális felmelegedés elleni harc támogatásáról szóló kijelentéseket – mondta hétfőn a csúcs helyszínén Jim Connaughton, az amerikai elnök illetékes tanácsadója.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook