Hírek

Megszűnhet a parlagoltatási kötelezettség

A tagállamok túlnyomó többsége támogatja a 2007/2008-as szezonra ideiglenesen már felfüggesztett parlagoltatási kötelezettség végleges feloldását – közölte a tagállamok mezőgazdasági szakértőinek hét eleji ülése után a leköszönő szlovén elnökség.

Létrehozva:

|

Ennek köszönhetően a gazdáknak 2008 őszén sem kell visszafogniuk vetésterületüket, ez javíthatja a terméskilátásokat, és lassíthatja a gabonaárak emelkedését.

A tízszázalékos kötelező parlagoltatási hányadot – az eljárás egyszerűsítése miatt – az 1999/2000-es évben állandósította az Európai Bizottság; korábban évről évre döntöttek a kötelezettség megújításáról. A parlagoltatás mgszüntetésének terve az illetékes biztos, Mariann Fischer Boel által készített agrárpolitikai felülvizsgálat része.

A parlagoltatási kötelezettség megszüntetése a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg a gazdák az agrártámogatások adott részét korábban a területek műveletlenül hagyása esetén kapták meg, ezentúl a teljes összeg normál kifizetésként jut el hozzájuk. Magyarországot és a többi, az egységes területalapú támogatást (SAPS) alkalmazó új tagállamot nem érinti a változás, hiszen nálunk eddig mentesültek a gazdák a parlagoltatási kötelezettség alól.

Forrás: Világgazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook