Hírek

MOSZ, GOSZ: ütemesen folyik az aratás

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) és a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) szakértői szerint az előzetes várakozásoknak megfelelő, mintegy 5 millió tonna őszi búzát takarítanak be az idén Magyarországon, egy millió tonnával többet a tavalyinál.

Létrehozva:

|

Tóth István, a MOSZ titkára az MTI-nek kedden elmondta: ütemesen folyik az aratás, az árpa mintegy 40-50 százaléka már a magtárakban van, és az őszi búza betakarítása is megkezdődött az ország déli területein. Az árpa aratása a déli országrészben lévő területeken már 70-80 százalékos arányban befejeződött. Az ország középső és északi részein ez az arány kisebb és térségenként is változó. A termés átlagok széles skálán mozognak a hektáronkénti 3-7 tonna között.

Hozzátette: alapvetően helyes az MgSzH földművelésügyi igazgatósága által az elmúlt hetekben végzett termésbecslés és azt követően közzé tett termésbecslési adatok.

őszi búzából a MOSZ-nál mintegy 5 millió tonna körülire becsülik az országos hozamot. A szóban forgó kalászos betakarítása már ugyancsak elkezdődött az ország déli részén, a korai fajtákat vágják. Bár a levágott terület nagysága még csekély, éppen ezért Tóth István szerint az itt mért hozamokból messzemenő következtetés nem vonható le.

A betakarításkor ugyanakkor nagy figyelmet kell fordítani a szakember szerint az esős idő miatt megjelenő "gombásodásra", és a helyenként előfordult viharkárokra. Ez utóbbiak ugyanakkor országosan még nem jellemző. Az esős idő növelheti a költségeket a szárítók szükséges többlet teljesítménye miatt.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke az MTI-nek elmondta, hogy őszi búzát mintegy 1,2 millió hektáron vetettek, a szakemberek hektáronként 4,6 tonnás hozammal számolnak. A szakember szintén felhívta a figyelmet arra, hogy a viharok megdöntötték a gabonát, főként Békés megyében.

Az árpa betakarításával a GOSZ elnöke szerint országosan már több, mint 50 százalékban végestek. A termés átlagok térségenként véleménye szerint szintén eltérőek, jelentős szórást mutatnak. A repce 40-50 százalék körüli mennyiségét ugyancsak a magtárakba hordták a gazdálkodók.

A szaktárca adatai szerint őszi búzát 1 millió 124 ezer hektáron vetettek a gazdálkodók. Ez közel 12 ezer hektárral több, mint a 2007-ben betakarított terület nagysága. Az előzetesen becsült termésátlag 4,6-4,7 tonna hektáronként. Így a betakarítható termésmennyiség 5 millió 251 ezer tonna körül várható, amely 30 százalékkal több, mint a 2007-es produktum.

Az őszi árpa vetésterülete 196.222 hektár, amely terület 9 ezer hektárral nagyobb, mint az elmúlt évben. Az előzetesen becsült termésátlag 4,3 tonna hektáronkénti, az össztermés pedig 839.720 tonna. Ez nagyságrendben 22 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Tavaszi árpából az elvetett terület 130.066 hektár, amely a tavalyi betakarított területnél 12 ezer hektárral kisebb. Az előzetes becslés szerint a termésátlag 3,6 tonna hektáronként az össztermés várhatóan 471.660 tonna körül alakul. Ez a mennyiség 28 százalékkal több, mint az előző évi volt.

Az őszi káposztarepce betakarítható területe 250.925 hektárra nőtt. Ez 12 százalékkal nagyobb a tavalyinál. Az előzetesen becsült termésátlag 2,6 tonna hektáronként. A várható össztermés  646.664 tonna. Ez a mennyiség 34 százalékkal több a tavalyi értéknél.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook