Hírek

Új kirakatcég lehet Bábolnán

Az elmúlt hónapok vagyonkezelői és kormánydöntései alapján jó esély van arra, hogy ismét a magyar agrárium kirakatvállalatává fejlődjön a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok (BNM) Kft. – állítja Mezei László, a társaság ügyvezető igazgatója.

Létrehozva:

|

A gazdasági átalakulást tehát nem a felszámolás alatt álló Bábolna Zrt.-re, hanem a tartós és száz százalékban állami tulajdonban lévő BNM-re alapozza a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. Az agrármérnök végzettségű, mérnök-doktori címet szerzett Mezei László ez év januárjában válságmenedzserként vette át a ménesbirtok irányítását.

A szakember a társaság vezetését azért tartotta kihívásnak és példaértékű feladatnak, mert korábban a Szekszárdi Mezőgazdasági Kombinát egyik vezetőjeként évtizedekig járt a nemzetközi hírű, színvonalas eseményeket nyújtó Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokra, így megvolt a szakmai kötődése Bábolnához. Januári helyzetfelmérése után azonban kiderült, hogy a ménesbirtok gazdasági pozíciói minden tekintetben eltértek előzetes elképzeléseitől. Egy rendkívül összetett termelési szerkezetű (méneseket, ingatlanvagyont, iskolát, energiaszektort magában foglaló) vállalatot kellett ugyanis működésben tartani úgy, hogy a tulajdonosi támogatások csökkentek.

Azonnali intézkedéseket kellett tenni azért, hogy a ménesbirtokot a veszteséges gazdálkodásból életképes, hatékony működési pályára lehessen állítani – húzza alá Mezei László. A döntésekben segítséget nyújtottak a korábbi állami gazdasági tapasztalatok. Emellett jó támaszul szolgáltak a huszonkét országban szerzett szakmai ismeretek is: legutóbb például egy kínai tanulmányút bizonyult hasznosnak.

Rendkívül nagy hatású volt az a kormányzati és vagyonkezelői döntés, amely jelentős – 13 ezer hektáros – állami földvagyon hasznosításával bízta meg a BNM vezetését – mondja Mezei László. Ehhez a feladathoz a kormány 800 millió forintos működési kölcsönt is adott. Azokat a vagyonelemeket pedig, amelyeket nem kell kifejezetten állami tulajdonban tartani, a BNM ügyvezetése a vagyonkezelővel egyeztetve értékesítésre javasolja. Ilyen például a Bábolna Zrt. kerteskői és szendrői gazdasága.

Az átszervezési munkát ugyanakkor nehezítette, hogy bábolnai vezetőként politikai támadásokkal kell(ett) szembesülnie, holott semmilyen politikai irányultsága nincs – fogalmaz Mezei László. Az elkezdett munka azonban garanciát nyújthat arra, hogy a ménesbirtok elláthassa a társadalom számára rendkívül fontos feladatait: a nagy értékű arab és Shagia-arab lóállomány génmegőrzését, valamint a több száz éves kastélyvagyon, múzeum és arborétum fenntartását.

Névjegy

CÉG. Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft.

Az átszervezések után mintegy 4,5 milliárd forintos éves árbevételű cég 160 főt foglalkoztat. A művelt terület 13 ezer hektár, a lóállomány pedig 423 egyedes (angol és arab telivér, bábolnai Shagia-arab)

 Mezei László (56)

A keszthelyi agrártudományi egyetemen szerzett agrármérnöki diplomát, majd az MTA Növényvédelmi Kutatóintézeténél doktori címet summa cum laude minősítéssel.

1976-tól vezetőként dolgozott a Szekszárdi Mezőgazdasági Kombinátban és a szekszárdi húsipari vállalatnál, 2000–04 között két nemzetközi cég hazai képviseletét látta el. Hobbija a kertészkedés, a síelés és a vitorlázás.

Forrás: Világgazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook