Hírek

Mit (t)ehetnek?

A héten ismét az egyik legégetőbb problémának számító élelmiszerválságról fognak értekezni uniós politikusok, szakemberek és nagy tekintélyű nemzetközi szervezetek vezető tisztviselői.

Létrehozva:

|

Az Európai Parlamentben, Brüsszelben rendezendő szerdai konferencián Mariann Fischer Boel agrárbiztos mellett a bizottság több más tagja, illetve a WTO és a FAO első embere is részt vesz. A június eleji római „élelmiszer-csúcs” tapasztalatai alapján nagy áttörésre most sem érdemes számítani, jóllehet nem is célja az összejövetelnek politikai egyezségek tető alá hozása. Az unió mindenesetre nincs könnyű helyzetben. Arra a – főleg az USA és az élelmiszeripar részéről hangoztatott – szemrehányásra, hogy Brüsszel a génmódosított termények forgalmazásának korlátozásával súlyosbítja a helyzetet, az Androulla Vassiliou egészségügyi biztos által tervezett „puhítás” (VG, június 27., 5. oldal) felelhet meg (legalábbis részben).

 

A bioüzemanyag-termelésről szóló, sokat kritizált célkitűzések kapcsán azonban Brüsszel kettős szorításban van, hiszen azok esetleges módosítása az unió klímavédelmi ambícióit is hátráltathatja. Ami pedig az agrártámogatási politika – főleg a fejlődő országok által követelt – alapvető módosítását illeti, elegendő arra emlékezni, hogy Nicolas Sarkozy francia elnök nemrég éppen Peter Mandelson biztosnak a világkereskedelmi tárgyalásokon képviselt nem kellően Európa-barát álláspontját nevezte meg az ír „nem” egyik magyarázataként.

Forrás: Világgazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook