Hírek

A hamis élelmiszer is Kínából jön

A European Brand Association és az Európai Bizottság adatai szerint tavaly hatvankét, 2003 és 2005 között pedig 250 százalékkal nőtt a hamisított élelmiszertermék-lefoglalások száma – olvasható a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület működését előirányzó kormányhatározat háttéranyagában.

Létrehozva:

|

E szerint ugyan a hamis élelmiszer-ipari termékek forgalomba kerülésének gazdasági következményei nem vethetőek össze a ruházati vagy más szellemi termékek hamisításával, viszont közegészségügyi és össztársadalmi szinteken komoly kockázatot rejtenek.

Boródi Attila, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke szerint ha van is hamis márka forgalomban, az csak nagyon ritkán kerül a nyilvánosság elé, ugyanis a márka tulajdonosának nyilvánvalóan nem érdeke, hogy ezt közhírré tegye. Mint mondja, egyébként sem jellemző, hogy márkás élelmiszereket hamisítanak, bár tudomása szerint volt ilyen eset is; a mennyiség azonban elenyésző volt és viszonylag gyorsan meg lehetett oldani az ügyet. Kérdés, hogy az hamisításnak titulálható-e, ha egy terméket átcímkéznek vagy a termék szavatossági idejének lejártát átütik. Boródi szerint természetesen nem szabad szemet hunyni az ügyek fölött, hiszen valóban komoly egészségi kockázata lehet a hamisított bornak, méznek, őrölt paprikának, vagy az ellenőrizetlen, minőségbiztosítás nélkül előállított húskészítményeknek, és ilyen ügyek egyre többször fordulnak elő. Mindenképpen tenni kell valamit.

Itthon a hamisított termékek zöme hazai előállítású. Az unióban viszont főként török és – nem meglepő módon – kínai. A célpontok főleg olyan termékek, amelyek a magas minőséget képviselő márkát a fogyasztók többsége egy jóval olcsóbbal helyettesíti. A másik hamisítási forma, hogy új, névtelen márkákat kínálnak. Mind a nyugati, mint a keleti piacok az élelmiszerdömping, illetve a diszkontok újabb és újabb kategóriagyilkos márkáinak bevezetési szokásai miatt védtelenek a hamisítás ellen, hiszen a fogyasztó képtelen eldönteni, hogy a beltartalom hamis-e vagy eredeti.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testülettel ugyan még nem vette fel a kapcsolatot az élelmiszer-feldolgozók érdekvédelmi szervezete, ám Boródi elmondta, mindenképpen olyan fórumnak tekintik, amellyel szükségszerű együttműködni, hiszen a szervezet folyamatosan vizsgálja a piacot, adatbázist készít a hamisítás megakadályozása érdekében. 

A határozat élelmiszertermékekre vonatkozó kitétele bonyolultan fogalmaz. A hamis élelmiszerek köre ugyanis roppant kényes terület. Egyfelől azért, mert az esetek többségében nem hamis márkákról, sokkal inkább utánzott élelmiszerfajtákról lehet beszélni, másfelől a gyártók szeretik csendben megoldani a problémás eseteket. Hamisítási célpontok Tea Szeszes ital Nemzeti specialitások Tavaly 1,924 millió hamis élelmiszer-terméket foglaltak le az Európai Unióban.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook