Hírek

Brüsszel elfogadta a 2007-es agrártámogatások kifizetéséről szóló magyar jelentést

Elfogadta az Európai Bizottság (EB) vidékfejlesztési főigazgatósága a 2007-ben magyarországi agrár- és vidékfejlesztési célokra fordított uniós támogatás felhasználásáról szóló igazoló szervi jelentést – hangzott el a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) és a jelentést készítő KPMG Hungária Kft. budapesti sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Létrehozva:

|

Forgács Barnabás, az FVM közösségi ügyekért felelős szakállamtitkára elmondta, hogy a két uniós alapból – Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA), Európai Mezőgazdasági Garanciaalap (EMGA) – a 2007-es üzleti évben a magyar költségvetési kiegészítéssel együtt összesen 310 milliárd forinttal támogatták a magyarországi gazdálkodókat.

 

Ez több mint 500 ezer kifizetést jelent, amelyeket a tárca felügyelete alatt működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) bonyolított. A hivatal működését és a kifizetések szabályosságát elemző KPMG-jelentést a brüsszeli bizottság jelentős észrevétel nélkül fogadta el. Hasonló, teljes körű elfogadó határozatot a 27 tagállam közül csupán néhány kapott – mondta a szakállamtitkár.

 

Az Európai Unió költségvetésének majdnem 50 százalékát a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások teszik ki, ezért az uniós pénzügyi alapok közül a vidékfejlesztési és a mezőgazdasági alapok működést ellenőrzik a legszigorúbban – mondta Henye István, a KPMG auditpartnere.

Az MVH mint az EMVA és az EMGA akkreditált kifizető ügynöksége csak akkor folyósíthat pénzt a közösségi kasszából, ha a pályázóknál minden ellenőrzést elvégez és mindent rendben talál. A hivatal működését független igazoló szervként tavaly óta a KPMG Hungária Kft. ellenőrzi, korábban az Állami Számvevőszék látta el ezt a feladatot – mondta Henye István.

 

A könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó cég azt vizsgálja, hogy a támogatás odaítélésének, kifizetésének és könyvelésének folyamatai mennyire felelnek meg a vonatkozó uniós és nemzeti szakigazgatási normáknak , illetve a jogszabályok alapján kidolgozott végrehajtási és ellenőrzési útmutatóknak. Az igazoló szervi jelentést a kifizető ügynökség éves beszámolójával együtt kell benyújtani az EB-nek, amely ezek alapján dönt az adott év EMGA és EMVA kiadások elszámolhatóságáról.

 

A februárban benyújtott magyarországi beszámolókat az illetékes főigazgatóság a napokban teljes körűen elfogadta. "Ez azt jelenti, hogy az MVH szervezete és működése megfelelően biztosítja az Európai Unió és a magyar mezőgazdaság pénzügyi érdekeinek védelmét" – mondta a KPMG munkatársa.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook