Hírek

Meggyértékesítési gondok – orosz próba-export indul

Változatlanul súlyosak a meggyértékesítési gondok, annak ellenére, hogy orosz export próbaszállítás indul, s félő hogy a fán marad a gyümölcs – közölte az újfehértói Hungarogold Fruct Zrt. elnök-igazgatója szerdán az MTI-vel.

Létrehozva:

|

A hazai feldolgozó üzemek mindössze 70 forint plusz áfát kínálnak a meggyért, így a felvásárlók még kevesebbet, kilogrammonként csak 50-60 forintot fizetnek a termelőknek a gyümölcsért – mondta Kovács Lajos.

Hozzátette: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol 5.500 hektáros területen a sokévi átlagnál kevesebb, 19.000 tonna meggy termett, valamit enyhít az értékesítési gondon, hogy az újfehértói társaság oroszországi vevőt talált a meggyre.

A cégvezető tájékoztatása szerint 10 kamion, 200 tonna meggy szállítására kötöttek szerződést egy orosz importőrrel, 21 milliméternél nagyobb méretű, szárral szedett gyümölcsöt exportálhatnak, s amennyiben a vásárló elégedett lesz, további megrendelést ad.

Kovács Lajos az árról annyit közölt, hogy a termelőknek az orosz exportmeggyért kilogrammonként 120 forintot fizet a zrt., s természetesen a nagyobb területtel rendelkező gazdálkodók ajánlatát várják, hiszen a társaságnak "egységes minőségű és mennyiségű árut kell a megrendelőnek átadnia, ami a további exportálási lehetőséget is meghatározza".

Obreczán Ferenc, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) főtitkára szerint is félő, hogy a "a fán aszalódik meg a termés az alacsony felvásárlási árak miatt", éppen ezért a szervezet azonnali kormányzati intézkedést sürget a termelők védelmében.

A MAGOSZ vezető tisztségviselője szerdán az MTI-hez írásban eljuttatott véleményében azt állította: "a hektikus piaci magatartásnak nincs semmi alapja", hiszen tavaly, az áprilisi-májusi fagy után is féltermést, 43-45 ezer tonnát takarítottak be, s az idén sem várható 58-60 ezer tonnánál több meggy, amely alig közelíti meg a 2006. évit.

A gyenge-közepes termés ellenére a felvásárlási ár 50-60 forint közötti, amely a leszedési árat sem fedezi, miközben drágultak a termelési költségek, így a műtrágyák, a növényvédőszerek és az üzemanyagárak.

A főtitkár szerint a termelők "csupán tisztességes áron szeretnék eladni a megtermelt meggyet", ezért a MAGOSZ kezdeményezi az illetékes termékpálya bizottságok összehívását és sürgeti, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium ültesse tárgyalóasztalhoz a termelőket, kereskedőket és a feldolgozókat.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook