Hírek

Bővíti területét a nagybani piac

Egymilliárd forintot fordított a Budapesti Nagybani Piac Zrt. új, 4900 négyzetméteres raktárcsarnokára. Az épületkomplexum már nyugat-európai színvonalat képvisel, és a társaság a jövő évben hasonló csarnok felépítésére készül.

Létrehozva:

|

Amint azt Házi Zoltán, a Budapesti Nagybani Piac Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta, a korábban tervezettnél 700 négyzetméterrel nagyobb épületben 21 vállalkozás 23 helyiséget bérel, a tetején kialakított parkolóban pedig 160 jármű fér el. A csarnokot azért növelték meg, hogy elegendő hely legyen egy húsnagyker és a Balatoni Halászati Zrt. által használt hűtött és fagyasztóval is ellátott hús-, illetve haltároló számára.

Ez utóbbiak által a zrt. a profilját is bővítette, hiszen korábban nem volt hús- és halforgalmazás a piacon, ugyanakkor a cég már széleskörűen ki tudja szolgálni az úgynevezett „horeca” (hotel, restaurant, catering), vagyis a vendéglátószektort is.

A társaság tulajdonában 33 hektáros terület van, ám ebből csupán 20 hektáron működik a piac. A bővítés elengedhetetlen, hiszen évente 350-380 ezer, naponta pedig 1000-1500 vásárlói jármű érkezik a területre. Ezért a mostani kerítésen kívül épül meg a jövő évben az említett ötezer négyzetméteres legújabb csarnok. A terület előkészítésére, az infrastruktúra, valamint egy új hulladéktároló udvar kialakítására ebben az évben 300 millió forintot fordít a nagybani.

A hosszú távú tervekben szerepel a 45 ezer négyzetméternyi szabad árusítóterület befedése is, ám Házi Zoltán jelenleg fontosabbnak tartja, hogy a forrásokat a korszerű raktárcsarnokok létesítésére fordítsák. A jövőre felépülő csarnok iránt már most erős a bérlői érdeklődés. A csarnoképítkezés persze már évekkel ezelőtt beindult. Négy éve készült el az a logisztikai központ, amelyet a Metro Holding Hungary logisztikai cége bérel, és ahonnan a piacon felvásárolt árut szétküldik az áruházakba. Tavalyelőtt pedig átadták azt a 4000 négyzetméteres elosztóraktárat, amely közel 700 millió forintba került, és amelyben két 1300, illetve két 650 négyzetméteres logisztikai egység kapott helyet. Ezeknek a szigorú élelmiszerhigiéniai előírásoknak megfelelően szabályozható hőmérsékletű hűtőkamrák találhatók. Egy-egy logisztikai egységhez szociális helyiségek, valamint ládamosó, elkülönített szemét- és hulladéktároló, valamint iroda tartozik.

A nagybani piac legnagyobb tulajdonosa a 48,95 százalékos részesedésű Fővárosi Önkormányzat mellett az Iolo Owen Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft. (17,19 százalék), a Kockázati Portfólió Kft. (14,59), valamint a Csarnok- és Piacigazgatóság (12,14) és a 7 százalékot kezében tartó Rubicon 45 Kft. A nagybani piacon mintegy 150 nagykereskedelmi vállalkozás működik, ugyanakkor az ott rendszeresen vásárló kiskereskedők száma eléri az 1500-at.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook