Hírek

Csak tiszta forrásból

A gyógynövények világméretű forgalmát 12-16 milliárd dollárra becsülik. Legnagyobb fogyasztóik az európai és az ázsiai országok lakói. Magyarországon 330 gyógyhatású növényfajtát tartanak számon, és világviszonylatban elsők vagyunk a termesztett fajták terén.

Létrehozva:

|

A hivatalos statisztikai adatok szerint csaknem száz hazai vállalkozás foglalkozik gyógyHírek>Növénytermesztéssel. A termesztett és gyűjtött növények 60-70 százalékát exportálják. A termés 70-90 százaléka feldolgozatlanul, alapanyagként kerül exportra. Gyakori, hogy a magyar alapanyag külföldön feldolgozva, az eredeti ár többszöröséért jut vissza a magyar piacra. Az egykor virágzó gyógynövényágazat visszaesésének okai között szerepel a termesztést és a gyűjtést koordináló nagyüzemek megszüntetése, átalakulása, a feldolgozó háttéripar szétaprózódása, külföldi tulajdonba kerülése. Bár az összlakosság gyógynövényfogyasztása messze elmarad a nyugati országokétól, leginkább a teákat, teakeverékeket preferáljuk.

Magyarországon minősítik a gyűjtésre kiszemelt területet, a bejegyzett és nyilvántartott hazai biogyűjtő vállalkozásokat folyamatosan kontrollálják. A szakemberek nemcsak azt ellenőrzik, honnan származik a begyűjtött gyógynövény, hanem azt is, hogy milyen körülmények között szedték, nem okoztak-e a természetben ökológiai kárt. Az így begyűjtött gyógynövények kifogástalan minőségűek, és a világpiacon könnyebben, drágábban értékesíthetők. Lopes-Szabó Zsuzsanna, az évi 38 millió forintos forgalmat realizáló Pharmaherb Kft. ügyvezetője szerint a hazai piacon alig van olyan cég, mely egy személy gyűjtőmunkájához, szakismeretéhez kötődik, ennélfogva a gyűjtőterületek biominősége szinte ellenőrizhetetlen. Édesapja, a Bükkben élő füvesember gyerekkora óta járja az erdőket, gyűjti a gyógyító növényeket. Több mint 150-féle gyógynövényt ismer és alkalmaz.

Gyógyteái számtalan bajra, nyavalyára adnak enyhülést, köztük a cukorbetegségre is. Különösen az utóbbi tüneteit enyhítő teakeverék miatt vált ismertté a neve, még az óceánon túlról is érdeklődnek utána a betegek. Gyuri bácsi ha éppen nem a Bükkben barangol, akkor a gyógynövények hatásairól tart előadást az ország másik szegletében, vagy könyvet ír a tapasztalatairól, esetleg egészségnaptárt szerkeszt. De nevéhez fűződik a gyógynövénygyűjtő túrák megszervezése is, melyek Bükkszentkereszt hatalmas legelőire, a nemzeti park közepére viszik el az érdeklődőt.

A Pharmaherb Kft. gyógynövényeket és gyógynövénykeverékeket forgalmaz, melyeket a Bükk hegységben, bio környezetben, kézzel gyűjtenek, szinte egyedüli munkalehetőséget kínálva az ott élőknek. A nagyipari méretekkel szemben a termékeik kis mennyiségben, kézi munkával, osztályon felüli minőségben készülnek. Alapanyaguk magas hatóanyag-tartalmú, gondosan válogatott gyógyfüvek. Ami fontos, hogy ellentétben a közhiedelemmel, ezek a teák sem fogyaszthatók nyakló nélkül, illetve, hogy – noha kényelmes korunkban sokkal időigényesebb – a frissen elkészített tea hatása többszöröse a filteres kiszerelésűeknek.

A Magyarországon kapható többkomponensű teakeverékek egy részét (melyeknek gyógyhatása tudományosan igazolt) az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) engedélyezi, ezeket patikában vagy szaküzletben forgalmazzák. Ugyanakkor egy 2004-ben létrejött jogszabály szerint az uniós törvényekhez való igazodás, a jogharmonizáció értelmében 2011-től megszűnik a "gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény" elnevezés. A gyártónak, forgalmazónak kell majd eldöntenie, hogy az általa árusítani kívánt terméket átminősítteti-e tradicionális, gyógynövényalapú, vény nélkül forgalmazható gyógyszerré, vagy valamilyen fantázianévvel dobja piacra. Az utóbbi kategóriába tartozó gyógynövénykészítmények csomagolásán a gyártó azonban azok betegségmegelőző, illetve gyógyító hatására nem tehet utalást, még ráutaló formában sem. 

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület egy nemrég végzett vizsgálata során a fogyasztó szemével nézték a termékeket. A vizsgálati eredmények egyáltalán nem megnyugtatóak. A 11 növénymintából összesen három felelt meg a követelményeknek. A minták többségénél már a fizikai vizsgálatoknál olyan durva minőségi hibák derültek ki, hogy további tesztelésre nem is volt szükség: például rovarmaradvány, földrög, üvegdarab, ürülék. Tapasztalatok szerint biztonságos teát csak patikákban és szaküzletekben lehet kapni, mert ott vannak hozzáértő, illetve a szükséges információnak nyomban utánanéző eladók. 

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook