Hírek

A német tejtermelők szállítási bojkottja

A Német Tejtermelők Szövetsége (BDM) májusban felmérést végzett 33000 tagja körében, hogy támogatják-e a szállítási bojkottot az alacsony tejárak miatt. A megkérdezettek 88%-a úgy nyilatkozott, hogy hajlandóak a tejet  megsemmisíteni, mintsem a nézetük szerint túl alacsony árakon eladják a felvásárlóknak. A BDM  43 cent/kg árat tartott volna megfelelőnek.  

Létrehozva:

|

A kereskedelem és az ipar nem aggódott a fenyegetés miatt, a Tejipari Szövetség (MIV) cégvezetője szerint egy bojkott kihatásai csekélyebbek, mint azt a BDM gondolja, az ipar át fogja állítani termelését, pl. kevesebb tejport fog előállítani, így biztosítva az elegendő folyadéktej forgalomba hozatalát. Ezen kívül Németországban tejet nemcsak a 33 ezer BDM-tag termel.
Mivel az álláspontok nem közeledtek a BDM tagjainak nagy része május végétől bojkottálta a szállításokat.
 
A német tejtermelők miután döntöttek a szállítási bojkottról több helyszínen demonstrációt is tartottak, pl. Berlinben a Brandenburgi kapunál. A Német Tejtermelők Szövetsége (BDM) adatai szerint több ezer termelő gyűlt össze, hogy felhívja a figyelmet helyzetükre. Sokan traktorral és pótkocsival érkeztek.
 
A BDM tagjai a 23. héten befejezték 10 napig tartott szállítási bojkottjukat, miután több kereskedelmi lánc késznek mutatkozik a tej és tejtermékek átvételi árának emelésére.
Elsőként a Lidl cég jelentette be az áremelést: "megértjük a mezőgazdaság szükségét és ezért döntöttünk e bátor lépés mellett"
 
A Lidl, Rewe, Norma, Plus és Aldi cégek emelték a tej árát literenként 10 centtel, a vaj árát 25 dkg-os csomagonként 20 centtel. A többlet árat természetesen a fogyasztóknak kell megfizetniük, a láncok az összeget teljes egészében továbbadják és az végül a termelőkhöz kerül. A Német Tejtermelők Szövetsége (BDM) ezt szigorúan ellenőrizni fogja.
 
Piaci szakértők szerint a jelenlegi tejtermelési és keresleti helyzet mellet semmi sem indokolja az áremelést, ezzel a lépéssel a Lidl korábbi rossz emlékű ügyeit óhajtja feledtetni, ráadásul ez nem kerül többletköltségébe, mivel a magasabb árat a vásárlókra hárítja. A főbb versenytársak a Lidl bejelentését követően kénytelenek voltak szintén árat emelni, hogy elkerüljék versenyhelyzetük romlását.
A nem reprezentatív felmérések szerint a német fogyasztók hajlandók megfizetni a magasabb árakat. Ez az emelés a tej felvásárlási árát 38centről 43-ra emeli literenként. Ez már megközelíti a termelők által követelt 43 centes árat.
 
A BDM igazgatóságának elnöke Romuald Schaber úgy nyilatkozott, hogy bár nem teljesen elégedettek a kereskedelem engedményeivel, mivel azok csak tejre és vajra vonatkoznak, de üdvözlik, hogy mozgásba lendültek az árak.
 
Gerd Sonnleitner a Német Parasztszövetség (DBV) elnöke miután tárgyalt a Lidl céggel követelte, hogy a kereskedelem az áremelést azonnali hatállyal és teljes körűen hajtsa végre. Reményének adott hangot, hogy az áremelés tartós lesz. Tekintve a bojkottban részt vevő és a továbbra is szállító tejtermelők közötti feszültségeket, megbékélésre szólította fel a feleket.
 
A szállítási bojkott eltekintve néhány helyi esettől semmilyen kihatással nem volt az ellátásra, sem az üzletek tej és tejtermék kínálatára. Néhány helyen a termelők megpróbálták elzárni a tejüzemekbe vezető  utat és csak rendőri intézkedésre szabadították fel azokat. Néhány tejüzem feljelentést tett emiatt és kára megtérítését követeli. A Tejipari Szövetség (MIV) szerint ez az "ügyvédek ünnepe lesz" Felméréseik szerint a bojkott és helyenkénti blokád által a tejiparnak okozott kár 100 millió euró felett lehet.

Forrás: FVM – Dull Péter

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook