Hírek

Hegyi: Mindent hasznosítani kell!

Tabajdi: A hulladékirányelv jelen formájában veszélyezteti a biogáz-felhasználás elterjedését!

Létrehozva:

|

Az új keretirányelv alapelve a Hegyi Gyula által is javasolt hulladék hierarchia, mely szerint legfontosabb feladatunk a hulladékok keletkezésének megelőzése, a keletkezett hulladékot lehetőleg újra kell használni, hasznosítani, ha erre sincs lehetőség, akkor lehet elégetni, és csak végső esetben kerülhet a lerakókba. A szocialista képviselő szerint a szabályozás legnagyobb eredménye, hogy a hulladék kezelését ösztönzi, így a közeljövőben jelentősen csökkeni fog mind a szabályosan, mind az illegálisan lerakott szemét mennyisége. A jogszabály elutasítása ezért is lett volna rossz döntés.

Tabajdi Csaba elmondta, az Európai Szocialista Frakció múlt héten épp Nápolyban tartotta kihelyezetett ülését, és a saját szemünkkel láthattuk, hogy milyen súlyos problémát tud okozni a szemét Európában. Évente 1,8 milliárd tonna hulladék keletkezik az EU-ban, amely gyors ütemben nő (persze nagy különbség van a régi tagállamok 570 kg/fő/év és az újak 300-350 kg/fő/év adata között). A hulladékok mindössze egyharmadát hasznosítják újra. Az unió átlagában a hulladék majd felét még mindig szemétlerakókba viszik.

A szocialista képviselő kijelentette: "Az Európai Unió új, átfogó hulladékgazdálkodási irányelv-tervezete nagyon ambíciózusan indult, de – mint annyiszor – a tagállamok közötti vitákban fontos részek vesztek el. Ezért félek tőle, hogy az irányelv jelenlegi formájában csak korlátozottan alkalmas hulladékcsökkentési és újrafeldolgozási céljaink eléréséhez. Messzemenően egyetértek az újrahasznosítási arányok növelésével, a kötelező célkitűzésekkel. Osztom ugyanakkor a civil szervezetek aggályait, hogy az elfogadott kompromisszum túlságosan nagy teret nyit a kötelezettségek nem teljesítésének."

Tabajdi Csaba hozzászólásában hangsúlyozta, hogy a hulladékirányelv jelen formájában sajnos veszélyezteti a biogáz-felhasználás elterjedését is. A hulladékirányelv keretében a biogáz-termelésben használatos állati trágya szemétként való definíciója nem egyértelmű. Amennyiben arra az irányelv hatálya kiterjedne, az ellehetetlenítené az állati trágyán alapuló biogáz-termelést, amely pedig komoly energetikai, környezeti és klímavédelmi előnyökkel járna.

"Ezt a jogi koherencia-zavart mihamarabb tisztáznunk kell, ellenkező esetben az eddigi befektetéseink, erőfeszítéseink is kárba veszhetnek a biogáz-termelés előmozdítására. A biogáz-felhasználásról szóló idén márciusban elfogadott jelentésemben éppen ezért javasoltam egy külön biohulladék irányelv elfogadását, amely egyértelmű szabályozást jelentene. "- zárta felszólalását Tabajdi.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook