Hírek

Hajdú-bihari agrárkamara – egyeztetés a természetvédőkkel

Egyeztetést ajánlott a természet- és környezetvédők, az agrárkamara, valamint a környezetvédelmi tárca szakemberei között Oláh Lajos, a minisztérium államtitkára pénteken Debrecenben, miután a hajdú-bihari agrárkamara közgyűlésén éles bírálatok érték a zöldhatóság munkáját.

Létrehozva:

|

Forgács Barna, a megyei kamara elnöke, az országos agrárkamara alelnöke szerint "nincs benne a társadalom tudatában, hogy a legnagyobb hasznot a szak- és okszerűen gazdálkodó mezőgazdaság jelenti környezetvédelmi szempontból is az országnak".

Az ágazat ugyanis új értéket állít elő, foglalkoztatási- és szociálpolitikai gondokat old meg, s emellett hozzájárul a környezet védelméhez, alakításához – mondta.

Bódi László, a hajdúnánási Tedej Zrt. vezérigazgatója szemléletváltást sürgetett a természetvédelmi szolgálatnál, mivel véleménye szerint a természetvédelmi őrök gyakran erőszakszervezetként és nem szolgálatként működnek. Gazdálkodó-barát természetvédelmi szolgálatra van szükség az országban – tette hozzá.

Kovács Lajos, a nádudvari Nagisz Zrt. elnök-igazgatója a Natura 2000 természetvédelmi oltalom alatt lévő területek kijelölését kifogásolta. Példaként említette térségüket, ahol 30 százaléka a területeknek a Natura 2000 alá tartozik, benne intenzív állattartó telepekkel és feldolgozó üzemekkel.

A közgyűlés több küldötte azt tette szóvá, hogy e területeket sok esetben a tulajdonosok tudta nélkül jelölik ki.

Oláh Lajos államtitkár reagálásában elmondta: természetszerűen más típusú szempontokat érvényesít a környezetvédelmi, illetve az agrártárca, de akkor baj van, ha ez ellehetetleníti a vidéken élőket.

Tájékoztatott arról hogy a közelmúltban a két minisztérium vezetői egyeztettek ezekről a kérdésekről, s az együttműködésük folyamatos. Ugyanakkor felajánlotta, hogy előbb az országos agrárkamarával, majd a konkrét ügyekről a hajdú-bihari kamarával is egyeztetnek a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium képviselői.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook