Hírek

Befejeződött a kukorica vetése az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban lényegében befejeződött a kukorica vetése. Legalábbis erre utal, hogy a Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) június 8-i termény-előrehaladási jelentése már nem tartalmaz adatot vetés ütemével kapcsolatban.

Létrehozva:

|

Az idei vetést és a várható termést jelentősen befolyásolja a kedvezőtlen időjárás. A vetési időszakban viharos, esős, hűvös időjárás uralkodott a Közép-Nyugaton, amely majd két héttel késleltette a vetést, és negatív hatással volt a kukorica hozamvárakozásaira.

A vetésterület körülbelül 60 %-a van csak jó-kiváló állapotban (tavaly ugyanekkor 77 %-ot ért el ugyanez az adat), ami 3 %-os csökkenést jelent az előző hetihez képest. A legnagyobb károk a legjelentősebb kukoricatermő régiókat érintik: Illinoisban és Indianában a vetés 14 %-a, Iowában 10 %-a került be a "nagyon gyenge minőségű" kategóriába. A kukorica kikelési aránya 89 %-os volt, ami átlag alatti. Illinoisban például az elvetett kukorica 88 %-a kelt csak ki, míg tavaly ilyenkor már 100 %-os arány volt tapasztalható.

Mindez meglátszott az USDA júniusi WASDE[1] jelentésében is, mely 390 millió bushellel – 9,9 millió tonna – csökkentette az idei kukoricatermésre vonatkozó előrejelzését májushoz képest. Ennek elsődleges oka, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt az átlaghozamra vonatkozó előrejelzés is jelentősen – 153,9 bushel/acre-ről 148,9 bushel/acre-re – csökkent. A jelentés szerint 2008-ban összesen 11,7 Mrd bushel – mintegy 297 millió tonna – kukoricát takarítanak majd be az Egyesült Államokban, ami 1,3 Mrd bushellel – 33 millió tonnával -, azaz 10 %-kal kevesebb a tavalyinál. Mindezt a piac már anticipálta, június első napjaitól kezdve a kukorica határidős ára folyamatosan emelkedett. Jelenleg a CBOT[2] 2008 júliusi határidős kukorica bushelenként 703 centen, a szeptemberi 716 centen, a decemberi pedig 732 centen áll. Összehasonlításképp: 2006. júniusában a szeptemberi futures 325 cent körül mozgott…

Hasonló a helyzet a szójabab esetén is. Június 9-ig 77 %-os a vetési arány, ami szintén jóval az ötéves átlag és a tavalyi szint – 89 %, illetve 92 % – alatt marad. Jelenleg az elvetett szójabab 56 %-a kelt ki,ami szintén átlag (74 %) alatti, a vetésterület 57 %-a van jó, illetve kiváló állapotban. Az Iowa State University szerint az Iowa-i szójaterület 10 %-át újra kell majd vetni. Ennek ellenére az USDA egyelőre nem módosította az éves össztermésre vonatkozó becsléseit.

A tavaszi búza ellenben rendkívül bíztató, 98 %-ban kikelt, és a vetés 4 %-a van csak rossz vagy nagyon rossz állapotban. Hasonlóan jónak ígérkezik az őszi búza terméskilátása, a WASDE jelentés meg is emelte az őszi búza termésre vonatkozó várakozásait a májusi 1,78 Mrd bushelről 1,81 Mrd bushelre, melynek elsődleges oka a vártnál jobb átlaghozamra vonatkozó előrejelzés. A fenti várakozásokat a piac is lereagálta: a búza CBOT határidős ára a márciusi 12,50 $/bushelről egészen 7 $-ig esett, és csak a kukoricára vonatkozó rossz hírek hallatán erősödött kissé az utóbbi napokban

[1] World Agricultural Supply and Demand Estimates

[2] Chicago Board of Trade

Forrás: FVM – Dr. Tóth Attila

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook