Hírek

Megkezdték az energianád nagyüzemi termesztését Baranyában és Somogyban

Elindult a Pannonpower Holding Zrt. energiaültetvény-programja, a cég megkezdte 500 hektáron az energianyár, és 150 hektáron az energianád nagyüzemi termesztését Baranya és Somogy megyében – jelentette be Braun Attila a vállalat fejlesztési igazgatója hétfőn a somogyi Újvárfalva határában tartott sajtótájékoztatón.

Létrehozva:

|

Az igazgató tájékoztatása szerint a 38 országban jelenlévő, francia Dalkia cégcsoporthoz tartozó Pannonpower Holding Zrt. a pécsi erőműve számára kíván energianövényt termelni és termeltetni. Jelenleg az erőmű biomassza tüzelésű blokkja 65-70 százalékban tűzifát használ fűtőanyagnak, amit szeretnének fokozatosan kiváltani az új alapanyaggal.

A Pannonpower 1012-ig az erőmű gázüzemű kazánjait kiváltó újabb, 35 megawatt teljesítményű biomassza blokk építésére készül mintegy 17 milliárd forintos bekerülési költséggel. A biomasszából elsősorban elektromos energiát termelő, a pécsi távhő-ellátásban résztvevő erőmű célja, hogy négy év múlva kizárólag a térségben termesztett energianövények felhasználásával működjön. 

A Pannonpower hétfőn bemutatót tartott az energianád ültetéséről, amelynek nagyüzemi termesztésére először kerül sor Magyarországon. Braun Attila kifejtette, a kínai nád igénytelen fűféle, amelynek gondozása kevés ráfordítást igényel, 2-3 év alatt betakarítható, és olyan területeken is termeszthető, amelyeken nem éri meg más haszonnövényt termelni. A társaság a szaporítóanyagot Angliából hozatja hűtőkamionokkal, amit speciális ültetőgép helyez a földbe. A hektáronként 20 tonnányi tüzelőanyagot termelő növény betakarítása a hagyományos mezőgazdasági gépekkel végezhető.

Braun Attila az MTI kérdésére válaszolva elmondta, egyelőre a cég által bérelt területen kezdik meg az energianövények termesztését, saját kockázatra, de a termelők bizalmát elnyerve szeretnének hosszútávú, 15 évre kötött termelői szerződéseket kötni  arra a mintegy 200 ezer tonna biomaassza alapanyagra, amelyre számításiak szerint 2010-től szükségük lesz.

A Magyarországon eddig kevésbé ismert energianád- termesztésnek Európában már vannak hagyományai – mondta az igazgató, aki egyelőre nem bocsátkozott becslésekbe, hogy mennyivel lesz olcsóbb a növényekkel előállított energia, mint a jelenlegi, de az erőműberuházás 10 éves megtérülésével számol.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook