Hírek

Akár rekord termés is lehet búzából Békésben

Akár rekord termést is learathatnak a gazdák őszi búzából Békésben, ha az időjárás továbbra is kedvező lesz – tájékoztatta az MTI-t Szabó István, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója szerdán.

Létrehozva:

|

A főigazgató elmondta: ugyan még korai megbecsülni a várható termést búzából, hiszen még az aratásig több mint egy hónap van hátra, ám egyelőre az biztos, hogy a táblák állapota alapján átlag feletti termés várható. Hozzátette: ha különlegesen jól alakul az időjárás, akkor akár rekordtermést is learathatnak a gazdák a megyében.

Az eddig legmagasabb hozamot a búzából a 2004-es év produkálta, akkor átlagosan 6,1 tonnát takarítottak be hektáronként Békésben. Tavaly viszont az aszály miatt csak 3,8 tonna volt az átlagos terméseredmény. Búzát az idén 115 ezer hektáron vetettek el a megyében.

A főigazgató tájékoztatása szerint jól fejlődik a kukorica is, ennek a növénynek is rendkívül jót tett az elmúlt napok csapadékos időjárása, hiszen igazából most indult meg a fejlődése. Szabó István nem kívánta a várható terméseredményt megbecsülni, hiszen a 110 ezer hektáron elvetett kukorica betakarítása még nagyon messze van.

Szintén kedvező képet mutat a repce fejlődése is. Ebből a növényfajtából 13 ezer hektárt vetettek be a gazdák, ami 500 hektárral több, mint az előző esztendőben. Tavaly ugrásszerűen nőtt a repce vetésterületének a nagysága, az előző évi 6.200 hektárról a duplájára, több mint 12 ezer hektárra.

A piaci lehetőségekkel kapcsolatban a szakember úgy nyilatkozott: a gazdák egyelőre kivárnak, nem hallott egyetlen értékesítésről, üzletkötésről sem. Információi szerint a gazdák arra számítanak, hogy búzából 4.000-4.500 forintot legalább megkapnak mázsánként. Szabó István a kivárással kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a tavalyi esztendőben az aratás előtt egy hónappal volt aki 3.000-3.500 forintért értékesítette a gabonáját, miközben a betakarítás időszakára a felvásárlási ár 5.500 forintra emelkedett.

A főigazgató szerint, ha kiugróan magas lesz a termés, akkor sem kell tároló kapacitás gondokkal számolni, hiszen az elmúlt évek alatt megfelelő mennyiségű új raktár épült Békésben is.

Forrás. MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook