Hírek

Válaszolnia kell az EU-nak az élelmiszerárak nemzetközi emelkedésére

Rövid távú intézkedések mellett az Európai Uniónak a mezőgazdasági ellátás fokozására és az élelmiszer-biztonság javítására irányuló középtávú kezdeményezésekkel is válaszolnia kell az élelmiszerárak nemzetközi emelkedésére – emelte ki a témáról keddi strasbourgi ülésén elfogadott állásfoglalásában az Európai Bizottság.

Létrehozva:

|

Az áremelkedés okai között Brüsszel a fokozódó keresletet, a világ népességének növekedését, az emelkedő energiaköltségeket és a spekulációt nevezte meg.

Rövid távú uniós válasznak a bizottság alkalmasnak tartja az uniós mezőgazdasági reformok ugyancsak kedden bejelentett felülvizsgálatát, amely szerinte már az aktuális helyzethez igazítaná az agrárpolitika működését. Másfelől kiemelten figyelni kell a kiskereskedelmi ágazat helyzetét.

Középtávon egyebek között a bioüzemanyagok új generációinak nemzetközi szinten történő kifejlesztése, valamint a mezőgazdasági kutatási tevékenység erősítése és a tudás terjesztése a cél.

Brüsszel szerint emellett általában is jobban összehangolt nemzetközi válasz kell az élelmiszerválságra, különösen az ENSZ és a nyolc vezető nagyhatalom tekintetében.

A dokumentumot a június 19-20-án az EU-tagországok vezetői is megvitatják.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook