Hírek

Tabajdi: A KAP javasolt reformja több ponton ellentétes a magyar érdekekkel

Az Európai Bizottság javaslata a KAP állapotfelmérésére súlyos veszélyeket rejt magában, több ponton ellentétes a magyar érdekekkel. Most csak kozmetikázzák a Közös Agrárpolitikát, de a radikális reform elkerülhetetlen.

Létrehozva:

|

Mariann Fischer-Boel mezőgazdasági biztos asszony az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának ülésén ma ismertette az Európai Bizottság jogszabályi javaslatcsomagját a Közös Agrárpolitika állapotfelméréséről. Tabajdi Csaba, az EP Mezőgazdasági Bizottságának főtagja a javaslat kapcsán elmondta, hogy nem új KAP reformról, hanem a 2003-as reform felülvizsgálatáról, kozmetikázásáról, kiigazításáról van szó, hiszen az a régi tagállamokban csak néhány éve lépett életbe – hangsúlyozta a magyar szocialista képviselő.

A Közös Agrárpolitika fenntartása kiemelt magyar érdek, annak lebontása, a renacionalizálás nem megoldás. Azt kell megvizsgálnunk, hogy a KAP miként tudja leghatékonyabban szolgálni az eredetileg kitűzött célokat, az európai mezőgazdaság versenyképességének javítását, az állampolgárok biztonságos és megfizethető élelmiszerellátását, és a vidék népességfenntartó képességét. A mezőgazdasági politika átalakítása sürgető a klímaváltozás, az emelkedő mezőgazdasági árak és a bioenergia minél teljesebb kihasználása miatt is.

Tabajdi kiemelte, hogy a KAP-ban olyan mély átláthatatlanságok, torzulások, aránytalanságok vannak, hogy 2014-től egy gyökeresen új közösségi agrárpolitikára van szükség. "Ahhoz, hogy a lényeg megmaradjon a várhatóan jelentősen csökkentett finanszírozás mellett, a radikális reform elkerülhetetlen. A reformra Magyarországnak is minél alaposabban fel kell készülnie, nem engedhetjük, hogy azok az országok irányítsák a vitát, akik csak spórolni akarnak az európai agráriumon. Ezt a célt szolgálta az áprilisi Nádudvaron megrendezett Első Magyar Agrárakadémia is, ahol páratlanul széles szakmai összefogás indult el a KAP-reformra való felkészülés érdekében."

Tabajdi Csaba hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság most bemutatott állapot-felmérési javaslatai számos ponton ellentétesek a magyar érdekekkel. A javaslatcsomag kapcsán súlyos problémák merültek fel az európai parlamenti képviselők részéről is a mai bizottsági ülésen. Hazánk, és több más tagállam, így Franciaország és Spanyolország számára is problémákat vet fel a támogatások termeléstől való teljes elválasztása: ez sok régióban – elsősorban a munkaigényes ágazatokban – a termelés teljes megszűnéséhez és súlyos szociális feszültségekhez vezethet.

Rendkívül veszélyes a támogatások alsó határának 1 hektárban való meghúzásának szándéka: ez súlyos gondokat okozna a zöldség-gyümölcs és a szőlészeti ágazatban, ahol sok gazda elesne az eddig kapott támogatásától.

Ellentmondásos a nagygazdaságoktól a kötelező moduláción keresztül tervezett megvonások kérdése is (a Bizottság tervezete alapján a régi tagállamokban a legnagyobb birtokok támogatásuk egyötödéről lennének kénytelenek lemondani), noha ez Magyarországot csak 2012 után, és csak csökkentett mértékben érintené. A jelenlegi aránytalan támogatási rendszer – amely túlpreferálja a nagybirtokokat – korrekciójának igénye alapvetően helyes, de tekintettel kell lennünk az unió mezőgazdasági versenyképességére is: a világversenyben csak a nagybirtokok képesek helytállni az Egyesült Államok vagy Dél-Amerika óriásaival szemben.

A megnövelt moduláció következtében a nemzeti költségvetések terhei is növekednének, mivel a vidékfejlesztési pénzek társfinanszírozottak. Ez gondot jelenthet a kevésbé tehetős új tagállamok költségvetése számára, ugyanakkor egyben azt is jelentené, hogy egészében véve több pénz jut a mezőgazdaságra és a vidékre. 

Az intervenciós rendszer, mint védőháló tervezett "megszűntetése" (a kukoricához hasonlóan az intervenciós szintek nullára csökkentése az étkezési búza kivételével) is aggályos, noha a jelenlegi mezőgazdasági árak mellett intervencióra várhatóan nem lesz szükség a közeljövőben.  

"Minden meg kell tennünk, hogy a várhatóan a francia elnökség alatt elfogadandó csomag jobban tükrözze a magyar mezőgazdaság szükségleteit, a magyar gazdák szempontjait." – hangsúlyozta Tabajdi. Egyben jelezte, hogy az egészségügyi felülvizsgálattal párhuzamosan 2008-ban kezdődik meg a költségvetés felülvizsgálata (mid-term review) is, amely a 2014-től kezdődő költségvetési időszakra vonatkozik majd. Tabajdi ezzel kapcsolatosan külön kihangsúlyozta a társfinanszírozás kérdését, amelynek bevezetése igazságtalan lenne a kevésbé tehetős, a koppenhágai megállapodás következtében már most is társfinanszírozó új tagállamok számára.

Forrás: MTI / OS

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook