Hírek

Csekély a magyar agrárexport aránya az Egyesült Államokba

Csekély hányadát teszi ki az Egyesült Államokba irányuló teljes magyar kivitelnek az agrárexport, amely tavaly 38,8 millió dollár (6,6-7 milliárd forint) volt – tájékoztatta Tóth Attila washingtoni mezőgazdasági attasé az MTI-t annak kapcsán, hogy Gráf József földművelésügyi miniszter ötnapos látogatáson tartózkodik a tengerentúlon.

Létrehozva:

|

A magyar agrárexport aránya a 2,9 milliárd dolláros összkivitelben csak 1,4 százalékot képviselt. A 2007-es magyar mezőgazdasági export 10,7 százalékkal növekedett az előző évhez képest. A Magyarországra irányuló amerikai agrárkivitel viszont 2,5 millió dollárral csökkent, értéke 28,9 millió dollár volt. Így Magyarországnak 9,9 millió dolláros aktívuma keletkezett.

"Magyarország nagyon jó az édesítőszerek, cukorkák és a párna alapanyagául szolgáló kacsa- és libatoll kivitelében" – mondta az attasé, hozzátéve, hogy jelentős még a magyar borexport, valamint a fűszerpaprika és a dobozolt sonka kivitele. Az utóbbi két évben jelentős mértékben fokozódott az élőállat, azon belül is a kutya kivitele. Az amerikai cégek Magyarországra állati, főleg marhaspermát, továbbá gabonát, vetőmagot és rövid italokat, whiskey-t és dohányt szállítanak.

A magyar mezőgazdasági kivitelben számottevő kereskedelmi akadály, hogy Magyarország egésze vagy némely régiója tiltólistán szerepel bizonyos állategészségügyi kérdésekben, például a klasszikus sertéspestis (CSF), a madárinfluenza és a szarvasmarha szivacsos agysorvadása (BSE) vonatkozásában. Ennek következtében nem szállítható Magyarországról friss vagy fagyasztott sertés-, baromfi- és marhahús az Egyesült Államokba. A Pick szalámi exportját a lisztéria baktérium esetében alkalmazott zéró tolerancia gátolja.

Az amerikai-magyar agrárkapcsolatok legkiélezettebb kérdése továbbra is a genetikailag módosított növényfajták (GMO) forgalomba hozatalának és termesztésének magyarországi engedélyezése körül forog: az elutasító hazai álláspont ezen a téren ugyanis nem változott – tájékoztatott Tóth Attila mezőgazdasági attasé.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook