Hírek

Az élelmiszer nem játék

Sosem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hetekben az élelmiszerek ára a világ árutőzsdéin. Egy éve még 10 dollárba került 100 font rizs a Chicagói Árutőzsdén, április végén azonban már 24 dollárnál is többet kértek a terményért, amelynek ára tegnap is 22 dollár fölött volt.

Létrehozva:

|

A kukorica május 2-án döntötte meg legutóbb saját árrekordját. A szója és a búza ára a februári csúcsok óta már sokat esett, de még így is 60 százalékkal kerül többe, mint egy esztendővel ezelőtt.

Az áremelkedést persze a lakosság is érzi, nem kell azonban feltétlenül egyre laposabb pénztárcával szemlélni az élelmiszerárak elszabadulását. Magyarországról is lehet kereskedni ugyanis árupiaci termékekkel, és az élelmiszerek árának emelkedését látva egyre több befektető keresi meg a brókercégeket. „Folyamatosan jönnek a befektetők, ahogy hallják az emberek a híreket. Érezhetően nő a forgalmunk” – mondta lapunknak Szűcs Örkény, az árutőzsdei ügyletekre specializálódott Solar Capital brókercég vezérigazgatója.

A tőzsdén forgó élelmiszerek egy része a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) áruszekciójában is elérhető, ahol egyebek között búzára, kukoricára, repcére, szójára, árpára fogadhatnak a spekulánsok. Meg is tették: az idén az első négy hónapban valószínűleg az áremelkedéseknek is köszönhetően a gabonakontraktusok száma a tavalyi év azonos időszakához képest 17,6 százalékkal, 3695-re nőtt, a forgalom pedig 21,9 milliárd forintra bővült, ez több mint a duplája a tavalyinak. Ez sem sok persze, ám brókercégeken keresztül a budapesti parkettnél lényegesen nagyobb forgalmú chicagói piacon is kereskedhetnek a befektetők, ahol a már említett terményeken kívül kakaóra, rizsre, narancslére vagy sertésszalonnára is köthetnek üzletet, a magyar ügyfelek azonban leginkább csak a kukoricára, a búzára és a kávéra szeretnek spekulálni.

Más termék is nyerő lehet azonban a következő hetekben. „Rövidebb távon a szójában látnak most fantáziát az elemzők” – mondja Szűcs Örkény. Ha az USA-ban folytatódnak az esőzések, és továbbra sem tudnak a munkagépek a földekre menni, a kukorica ára is tovább emelkedhet. Az árakat azonban sokszor nemcsak a piaci kereslet-kínálat, de a spekulánsok is mozgathatják. „A rizspiacon 400-500 millió dollár a napi forgalom, ezt egy hedge fund akár 20-30 millió dollárral is lefedheti, és irányíthatja” – figyelmeztet Móró Tamás, a Concorde Értékpapír elemzési vezetője.

Sokan a hedge fundokat okolják az árupiac megingatásáért. Az eddig főként a fémekbe és devizába fektető alapok a közelmúltban hatalmas tőkét csoportosítottak át. Ez is az oka, hogy a határidős árupiacot kezdő befektetőknek nem ajánlják a szakemberek. A jellemzően többszörös tőkeáttétel miatt az ügyletek rendkívül kockázatosak, ráadásul általában legkevesebb egymillió forint szükséges ahhoz, hogy a befektető egyáltalán kipróbálhasson egy terméket. Aki nem szeretne ennyi pénzt kockáztatni, az certifikátokon vagy tőzsdén kereskedett alapokon keresztül (ETF) szállhat be az árupiacba akár tőkeáttétel nélkül és már 100-200 ezer forinttal is.

Forrás: Világgazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook