Hírek

Nem döntött az Európai Bizottság a génmódosított növények sorsáról

Elhalasztotta a döntést az Európai Bizottság szerdán arról, engedélyezze-e két génmódosított kukoricaféleség termesztését az Európai Unióban.

Létrehozva:

|

Az EU "kormánya" eredetileg általános álláspont kialakítására készült a témában, de végül úgy ítélte meg, hogy ehhez még további tudományos elemzésekre van szükség az uniós élelmiszer-biztonsági hivataltól (EFSA).

Ezzel a bizottság illeszkedett az EU-tagországok azon jelentős csoportjának véleményéhez, amely szintén a tudományos hatások ismeretének hiányosságaira hivatkozva egyelőre elveti a génjeikben módosított termékek (GMO)előállítását vagy forgalmazását.

Másfelől viszont a testület enyhébb álláspontra helyezkedett a vizsgált két növény termesztésének kategorikus elutasítását sürgető Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztosnál, Ausztriát pedig felszólította, hogy oldja fel két – csak takarmányozási célra szánt – GMO-kukoricaféleség importjának tilalmát.

A kártevőknek jobban ellenálló vagy bővebben termő génmódosított termékek (GMO) sorsáról hosszú évek óta folyik a vita az unióban, és két jól elkülöníthető tábor alakult ki: az egyik országcsoport a technikai fejlődés és a jobb terméseredmények jegyében beengedné ezeket a fajtákat, míg a másik a tudományos hatásvizsgálatok elégtelenségére hivatkozva elutasítja azok forgalmazását, még inkább a termesztésüket. Hasonlóképpen megoszlik a közvélemény álláspontja is a felmérések szerint.

Magyarország a második csoportba tartozik, azzal érvelve, hogy szakmailag még nem eléggé bizonyított: ezek a fajták nem tesznek káros hatást a környezetre, a fogyasztó állatok vagy emberek egészségére, illetve a környező termőterületekre.

A legutóbbi hónapokban ráadásul inkább az elutasítók tábora tűnt gyarapodni a támogatókéval szemben, de a tagországok között az erről szóló döntésekhez már hosszú ideje egyik irányban sincs meg a szükséges többség.

A brüsszeli bizottság állásfoglalása azért kiemelten fontos, mert az uniós szabályok szerint a kormányok határozatképtelensége szerint ez a testület hozhat döntést.

A testület most két kukoricaféleség ( a svájci Syngenta cég és az amerikai Pioneer Hi-Bred International vállalat egy-egy termékének) és a német BASF egy módosított krumpliféleségének termesztéséről cserélt eszmét: a halasztó döntés mindháromra vonatkozik.

Brüsszelben tíz éve nem hagytak jóvá génmódosított terméket termesztésre, bár számos esetben engedélyezték már ilyen növények piaci forgalmazását az unióban.

A most vizsgált két kukorica egyébként egyszer már elnyerte az uniós élelmiszerbiztonsági hivatal (EFSA) jóváhagyását is csekély egészségügyi, környezetvédelmi és állategészségügyi kockázatuk miatt, de Brüsszel szerint azóta újabb tudományos érvek merültek fel a rizikóval kapcsolatban.

A GMO-termékek terjesztése ellen is fellépő Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet így is bírálta a szerdai döntést, mert úgy ítéli meg, hogy az uniós élelmiszer-hatóság nem alkalmas a szóban forgó vizsgálat lefolytatására.

A génmódosított termékek nemzetköz kereskedelmének fellendítésében érdekelt partnerek (például az Egyesült Államok) szintén nem örülnek a döntésnek. A Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) már eddig több eljárás folyt az uniós GMO-tilalmak miatt.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook