Hírek

Gabonaintervenció: nyilvános lett a céglista

Nyilvános adatnak minősül, mely piaci szereplők vásároltak árut a hazai intervenciós gabonakészletekből – közölte lapunkkal Font Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke az adatvédelmi biztos állásfoglalására hivatkozva.

Létrehozva:

|

A fideszes politikus még az elmúlt évben fordult az ombudsmanhoz, mivel az agrártárca nem tette közzé a céglistát. A képviselő a közelmúltban kapta meg a biztosi ajánlást.

Az ügy előzménye, hogy a gabonapiaci áremelkedés nyomán tavaly ágazati vita robbant ki a korábban felvásárolt hazai intervenciós áru hasznosításáról. Számos gazdasági szereplő szerint a készleteket itthon kellett volna tartani a belföldi élelmiszer-drágulás megfékezése érdekében. A gabona nagy részét viszont olyan cégek vették meg, amelyek aztán jelentős haszonnal exportálták a megszerzett tételeket – állítja Font Sándor.

Az agrártárca felügyelete alá tartozó, kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH) csupán közvetítő szerepe volt az intervenciós gabona értékesítésében – mondta ugyanakkor Dékány András, a minisztérium szóvivője. A felvásárolt termények az EU tulajdonát képezték, és Brüsszel döntött azok eladásáról is. (A magyar raktárakban tárolt uniós árura az agrártárca gabonacégei is pályáztak.) Az MVH befogadta és továbbította a beérkezett igényeket, és a lebonyolítással kapcsolatban semmilyen probléma nem merült fel. Az FVM korábbi jogi álláspontja szerint egyébként az értékesítéskor nem közpénzek elosztásáról, hanem üzleti ajánlatokról volt szó, ezért nem tartotta indokoltnak a minisztérium a vevők nevének nyilvánosságra hozatalát.

Az agrártárca már átadta azoknak a vállalkozásoknak a listáját, amelyek az intervenciós áruból vásároltak – mondta Font Sándor. Hozzátette: egyelőre elemzi a megküldött anyagot. Az adatokból várhatóan megállapítható lesz, hogy a cégek kedvező áron jutottak az intervenciós terményhez, és jelentős haszonnal adták tovább – jelentette ki.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook