Hírek

Kurtítás helyett „átirányítaná” az unió az agrárpénzeket

Átminősítés. A nagy mezőgazdasági termelőknek adott közvetlen kifizetések nagyobb részét kellene vidékfejlesztési intézkedésekre átcsoportosítani – javasolta Varsóban elmondott tegnapi beszédében Mariann Fischer Boel.

Létrehozva:

|

Az agrárbiztos ezt azonban egyfajta engedményként, kedvezményként próbálta beállítani a nagy gazdák számára, akiket korábban a támogatások egy részének megvonásával fenyegetett meg.

„Tudom, hogy aggodalmak fogalmazódtak meg a bizottság eredeti javaslatával szemben” – közölte Fischer Boel, utalva arra, hogy több tagállam – köztük hazánk – tiltakozott a nagy területen termelő gazdaságoknak adott közvetlen támogatások megkurtítása ellen. A biztos szerint van elehtőség a kompromisszumos megoldásra. Ilyen lehetne például a moduláció (vagyis a közvetlen kifizetések átcsoportosítása vidékfejlesztési intézkedésekre) arányának növelése a nagy gazdák körében a kicsikhez képest.

Csupán a korábbi bizottsági elképzelések „átkeresztelése lenne”, ha a nagyobb gazdaságok támogatásait vidékfejlesztési célokra vonnák el – mondta Filipsz László, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára. Szerinte az üzemek szempontjából mindkét verzió ugyanazt, a pénzek megkurtítását eredményezné.

Más szakértők szerint a brüsszeli tervek a gazdaságok mesterséges és ésszerűtlen feldarabolódását válthatják ki, mivel a tulajdonosok így kerülhetnék el, hogy a nagyobb csökkentési sávba essenek a moduláció során (is).

Forrás: Világgazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook