Események

Hírek

2024-ben magyar győzelem a párizsi szarvasmarha nemzetközi küllemi bíráló versenyen

Párizsban, a SIA (Salon International Agriculture) Mezőgazdasági Kiállítás keretein belül megrendezett Nemzetközi Küllemi Bírálati Versenyen, már negyedik alkalommal vesznek részt magyar diákok. Nem telt el úgy év, hogy a TOP 10-es listába ne sikerült volna „beverekedni magukat”, sőt már második és negyedik hellyel is büszkélkedhetünk.

Ebben az évben Tálas Róbert és Szabó Viktória képviselte hazánkat a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum, Táncsics Mihály Mg-i Technikum képviseletében. Idén óriási bravúrral, Róbert 100%-os teljesítménnyel a dobogó legfelső fokára állhatott. Jelenleg tehát egy magyar diák Európa legjobb fiatal bírálója. Ezt a versenyt a francia szervezők szakközépiskolás, 22 évnél nem idősebb mezőgazdasági tanulók részére szervezik meg évente. Minden alkalommal egy tejelő és egy húshasznú szarvasmarhafajta 2-2 egyedét kell bírálni. A program keretein belül az elmúlt 4 évben holstein-fríz- és limousin-fajtákat választottak a diákok. A felkészülésben pedig a két fajta tenyésztőszervezetének gyakorló szakemberei segítettek.

Forrás: allattenyesztok.hu

Tálas Róbert 28 ország 65 diákja közül került ki győztesként az európai fajták legjobb küllemi bírálója versenyszámból.

Míg tavaly a Fáy András Mezőgazdasági Technikum (Pécel) diákjai szerepeltek kiemelkedően (Csató Réka 4. hely; Nagy Gergely 8. hely), addig idén a KA SZC Táncsics Mihály Technikum és Szakképző Iskola (Vác) tanulói indultak a versenyen. Ahol Tálas Róbert bravúros eredménnyel megnyerte az Európai Fajták Legjobb Küllemi Bírálójának járó trófeát. A feladat az volt, hogy a választott fajtájú állatokat a megadott szakmai szempontok szerint (ezek a szempontok Franciaországban és Magyarországon mindkét fajta esetén nagyon kevés eltéréssel megegyeznek) kellett elbírálni. Mégpedig a fajta hivatalos bíróinak pontjaihoz képest a legjobb azonossággal. Tálas Róbert 100 pontja kiemelkedő eredmény volt a verseny történetében. De másik versenyzőnk, Szabó Viktória is a nagyon előkelő, 12. helyezést érte el a rangos megmérettetésen.

Pontosan ez a projekt világít rá igazán arra, hogy az egyesületeknek is igen fontos szerepe van a szakképzésben. Éppen ezért ezeknek a szakmai szervezeteknek nyitottnak kell lenniük minden hasonló együttműködési kezdeményezésre. Hiszen a párizsi versenyen kifejezetten jól szereplő diákok teljesítménye is nagyban függ attól a gyakorlati segítségnyújtástól, amelyet az egyesületek tudtak nyújtani a kooperációban. A holstein-fríz bírálatában való felkészülést Berkó József és Sebők Tamás területi igazgatók és küllemi bírálók segítették. Míg a limousin tehenek bírálatában dr. Szücs Márton, az egyesület ügyvezetője, vezető küllemi bírálója működött közre.

agrotrend.hu / Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés