Hírek

Turi-Kovács: öt százalékos áfakulcsot az alapvető élelmiszerekre!

A "fideszes kisgazdák" kezdeményezik, hogy öt százalékosra szállítsák le az alapvető élelmiszerek áfakulcsát; erről Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület országos elnöke, fideszes parlamenti képviselő tájékoztatta hétfőn az MTI-t.

Létrehozva:

|

Az Európai Unió számos tagállamában ilyen mértékű, Nagy-Britanniában pedig nulla százalékos ezen cikkek általános forgalmi adója. A hazai szegénység olyan mértékű, hogy azonnali segítségére van szükség – szerepel a közleményben.

A kommünikében a "fideszes kisgazdák" reményüknek adnak hangot, hogy az MSZP vidéki képviselői, "akiknek a saját választóikkal, az elszegényedett kistelepülésen élőkkel rendszeresen szembe kell nézniük", támogatni fogják javaslatukat.

A közlemény szerint javasolják annak az indítványnak az elfogadását is, amellyel növelnék az őstermelők áfavisszaigénylésének mértékét, mivel ők a megemelkedett gázolaj- és vetőmagárak, járulékos költségek miatt rendkívül nehéz helyzetbe kerültek.

Font Sándor fideszes képviselő vasárnap jelentette be, hogy pártja az élelmiszerárak áfatartalmának csökkentését javasolja a jelenlegi húszról tíz százalékra, az élelmiszerek áremelkedésének megakadályozása érdekében. A képviselő az indítványt – amint az Országgyűlés honlapján olvasható – már be is nyújtotta.

Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője reagálásában vasárnap elmondta: a kormány csak olyan adójavaslatot tud támogatni, ami összhangban van a konvergenciaprogram egyensúlyi céljaival, nem okoz hiánynövekedést, és nem eredményez "adóssággyorsulást".

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook