Hírek

Floralia Budapest – a kertészet stratégiai ágazat

A kertészeti ágazat modernizálását az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) a stratégiai célok közé sorolja – mondta Forgács Barnabás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára szombaton Budapesten a kőbányai vásárvárosban, a Floralia Budapest nemzetközi vándor virágkiállítás és kertészeti bemutató hivatalos megnyitóján.

Létrehozva:

|

A magyarországi kertészet fejlődésének elősegítésére május végéig többféle támogatásra is lehet pályázni e program keretében – közölte a szakállamtitkár. Példaként említette a kertészeti technológiák korszerűsítését, a fóliasátrak, illetve az üvegházak felújítását, illetve újak építését, továbbá a tárolókapacitás fejlesztését.

Forgács Barnabás szólt arról, hogy Magyarország alapító tagja volt 2005-ben a Floraliák Nemzetközi Szövetségének Belgiummal, Olaszországgal, Spanyolországgal és Franciaországgal együtt.

Budapest először ad otthont Európa legnagyobb nemzetközi vándor virágkiállításának és kertészeti bemutatójának, a Floraliának. A bemutatót április 26. és május 4. között tekinthetik meg az érdeklődők a Hungexpo Budapesti Vásárközpontjában.

A Floráliák nemzetközi virágkiállítás-sorozat budapesti állomása sorrendben az ötödik. Ezt megelőzően Ghentben, Genovában, Valenciában és Nantes-ban rendezték meg a kiállítást.

A budapesti bemutatót és kiállítást mintegy 12 ezer négyzetméteren tekinthetik meg az érdeklődők. A rendezők 1,2 kilométeres sétaúton mutatják be a látogatóknak a különböző látványosságokat. A magyar kiállítók kínálatában számos élő és száraz virágból készített virágkötészeti kompozíció, továbbá cserjékből, fákból, évelő és egynyári növényekből épített kertek, továbbá rózsa-, illetve tetőkertek, bonszájok és orchideák is láthatók.

Külföldi kiállítók is jelen vannak a bemutatón, érkeztek többek között Belgiumból, Franciaországból, Olaszországból,  Sanghajból és Tajvanról is.

A kiállítással kapcsolatban Mártonffy Béla, a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács és Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) igazgatója az MTI-nek elmondta: Magyarországon jelenleg a kertészeti ágazat árbevétele évente 450-500 milliárd forint. Ennek mintegy kétharmadát a zöldség- és gyümölcstermesztésből realizálják a kertészek, további 15-20 százalékot ad a szőlőművelés, és csaknem ugyanennyit a dísznövénytermesztés, míg a gyógynövény-előállítás 5 százalékkal részesedik az árbevételből.

Magyarországon egy ember évente hozzávetőlegesen 80-90 kilogramm zöldséget fogyaszt és 70 kilogramm gyümölcsöt eszik meg. Magyarországon az emberek évente dísznövényre nem egészen 30 eurót költenek, míg az Európai Unió fejlett országaiban ez a pénzösszeg 100 euró körüli.

A FruitVeb igazgatója úgy vélte, a most megkezdődött fejlesztések eredményeként 150-200 milliárd forinttal növelhető az ágazat árbevétele rövid időn belül.

Forrás. MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook