Hírek

Bejegyezték a hajtásokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe Kőszegen

Berajzolták az idei szőlőhajtásokat Kőszegen a Szőlő Jövésének Könyvébe csütörtökön. A határszéli kisvárosban 1740 óta mutatják be a borosgazdák április 24-én Szent György napján a város polgármesterének a szőlő hajtásait, amelyek fejlettségéből a hagyomány szerint következtetni lehet a várható termésre.

Létrehozva:

|

A Szőlő Jövésének Könyvébe mindig szabadkézzel rajzolják le a hajtásokat, idén is Németh János kőszegi festőművész végezte el ünnepélyes keretek között a bejegyzést.

 

Huber László, Kőszeg polgármestere a városháza előtt a borosgazdák tiszteletére elmondott köszöntőjében azt hangsúlyozta: már a XIII. században, a város megalapításakor is virágzó szőlőkultúra volt a város környékén, az évszázadok során pedig Kőszeg történelme egybefonódott a szőlő- és bortermelés történetével. Szavai szerint a fejlett borkultúrának és bortermelésnek is köszönhetően kapott 1648-ban III. Ferdinánd királytól szabad királyi város címet.

Hozzáfűzte: a XIX. század végén az országos járvány miatt Kőszegen is kipusztult a szőlőültetvények többsége, napjainkra azonban szavai szerint sikerült visszaállítani a kőszegi bor minőségét és rangját, az elmúlt 10-15 évben pedig már sok hazai és nemzetközi versenyen aranyérmesnek minősített bor született.

Stefanics Kornél, a kőszegi hegyközség elnöke elmondta: ma már nem igazán lehet messzemenő következtetéseket levonni, a várható szüret idejét és mennyiségét megbecsülni a szőlő hajtásainak állapotából, de a hagyományt továbbra is megtartják.

A szőlőhajtások idén egyébként 4-5 centiméteresek, csak most kezdenek levelesedni. A tél azonban nem volt nagyon hideg, fagykár nem érte az ültetvényeket, ezért a gazdák bíznak a jó termésben.

Az ünnepségen – a hagyományoknak megfelelően – letették esküjüket a kőszegi borbarát hölgyek társaságának új tagjai, majd kihirdették a hölgyek bora verseny győztesét, aki idén Láng József kőszegi borász lett vörösborával.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook