Hírek

Napirenden az élelmiszerbiztonság és a fogyasztóvédelem

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szerdai ülésén általános vitára alkalmasnak találta az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló törvényjavaslatot.

Létrehozva:

|

Süth Miklós országos főállatorvos, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkára az ülésen elmondta: a törvényjavaslat azért készült, hogy az e területen 2-3 éve végbement változások jogszabályi szinten is tükröződjenek. A főállatorvos jelezte: átalakult az élelmiszerbiztonságért felelős közigazgatási szervezet és az élelmiszerlánc biztonságot a korábbi több ellenőrző szervezettől eltérően jelenleg már egy egységes szervezet felügyeli. Az élelmiszerlánc biztonságáért felelős szervezet az FVM irányítása alá tartozik.

A készülő törvény négy jogszabályt vált majd fel, a jogi szabályozás terjedelme így a felére csökken és egységessé válik. A szabályok ellen vétők szigorúbb szankciókra számíthatnak, amennyiben a parlament elfogadja a törvényjavaslatot. A bírságokat 15 napon belül be kell befizetni és azok várhatóan adók módjára lesznek behajthatók. A jövőben a szabálytalanságot elkövető vállalkozás vezetője személyesen is felelhet a szabálytalanságért.

A bírság összegét is a vállalkozás gazdasági teljesítménye szerint szabják majd ki, alsó határa 20 ezer forint, felső határa pedig 2 milliárd forint lesz a tervek szerint. Az ellenzéki képviselők többek között hiányolták az élelmiszerbiztonságért felelős szervezet finanszírozásának pontos meghatározását, továbbá szóvá tették azt, hogy a törvényjavaslat "esszé jellegű". Ez utóbbi felvetésre Süth Miklós úgy reagált, hogy a készülő új törvény valóban keretjellegű, de a törvényalkotó szándéka ez is volt.

A testület a továbbiakban ugyancsak általános vitára alkalmasnak találta a fogyasztóvédelemről, valamint az e jogszabályhoz kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, valamint a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényjavaslatot is. Mindkét törvényjavaslat a fogyasztók eddiginél jobb érdekvédelmét hivatott szolgálni. A jogszabályokat a törvényalkotók úgy készítették el, hogy azok illeszkedjenek az unió jogrendjébe.

A törvényjavaslatok pontosabban meghatározzák, hogy miként lehet és kell érvényesíteni a fogyasztói jogokat és milyen meg nem engedett tisztességtelen módszereket nem szabad alkalmazni a kereskedelmi gyakorlat során.

Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke az egyebek napirendi pontban jelezte, hogy amennyiben nem születik megnyugtató döntés a fóliasátrak építési engedélyeinek egyszerűbb kiadása ügyében, úgy a bizottság két hét múlva meghallgatja mind az agrár-, mind pedig az önkormányzati tárca képviselőit ez ügyben.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook