Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

1893-ban ezen a napon született Schulek Elemér gyógyszerész

SCHULEK ELEMÉR (Késmárk, 1893. szeptember 3. – Budapest, 1964. október 14.) gyógyszervegyész 1893-ban született Késmárkon.

A családi hagyományokat folytatva választotta a gyógyszerész szakot a budapesti egyetemen. 1920-ban doktorált és a Kémiai Intézetben tanársegédként kezdte pályáját. Hosszabb tanulmányutakat tett Európában és az Amerikai Egyesült Államokban, számos higiéniai intézetet keresett fel, mivel 1927-ben az újonnan alapított Országos Közegészségügyi Intézet kémiai osztályára került és annak hamarosan vezetője lett. Itt szervezte meg a hivatalos gyógyszervizsgálatot. 1944-ben az egyetem analitikai és szervetlen kémiai tanszékének professzorává nevezték ki. 1945-ben a Magyar Tudományos Akadémia tagja lett. Élete során kétszer tüntették ki Kossuth-díjjal.
A klasszikus analitikai módszerek továbbfejlesztője volt, különösen a gyógyszeranalitika terén. A munkatársával, Villecz-cel kidolgozott kénsav-peroxidos roncsolásos redukciós és bromatometriás módszere – gyógyszerkészítmények arzén- és antimontartalmának meghatározására – széles körben elterjedt. A térfogatos analitikába számos új redoxindikátort vezetett be. Az Acta Pharmaceutica Hungarica főszerkesztője volt.
Schulek Elemér 1964. október 14-én hunyt el Budapesten.

 

Agrotrend.hu/ Jelesnapok

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés