Hírek

Izsákon a bor eredetvédelmét tanulják

Újfajta képzés keretében tanulja a szőlő és bor eredetvédelmét 14 izsáki termelő a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával – közölte szerdán az MTI-vel Oreskó Imre, az Izsákon működő Helibor Szövetkezeti Pincészet Kft. elnöke.

Létrehozva:

|

Oreskó Imre elmondta: a Kétoldalú Szakképzési Alapítvány a Borszektorban Alapítvány (KSZABA) szervezésében április 11-12-én indult a bemutatóképzés, mely április 25-26-án folytatódik. Négy nap alatt kiváló szakemberektől, a modern technikát bemutató oktatóanyag segítségével tanulhatják meg az őstermelők azt, hogy milyen technológiával lehet magas minőséget, a piacon jobban eladható terméket előállítani.

Miután 2006 elején eredetvédetté nyilvánították a tradicionális Izsáki Arany Sárfehér fajtát, ezért nagyon fontos, hogy a 7 települést érintő, 2500 hektáros izsáki borkörzet termelői kiváló minőséget állítsanak elő – mondta az elnök.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium az újfajta képzési modellt anyagilag is támogatja, melynek a segítségével a termelők térítés nélkül juthatnak hozzá a munkájukat nagy mértékben segítő tudáshoz. Oreskó Imre hozzátette: a jelenleg folyó képzésbe egyelőre azok kapcsolódtak be, akik beléptek az eredetvédett bort termelők közösségébe, de tervezik a tanfolyam-sorozat folytatást. 

Mogyorósi Gyula, a KSZABA kuratóriumi tagja beszámolt arról, hogy az újfajta képzési modellt, a Hollandiában már bevált módszert, 2005-ben vette át az alapítvány, amelyet a Mezőgazdasági és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete és a Tokaj Kereskedőház ZRt. hívott életre.

Hozzátette: Magyarországon az államnak fizetendő kötelező képzési hozzájárulás a bértömeg 1,5 százaléka, ennek a 60 százaléka a vállalatnál maradhat, ha az képzésre megy. Jelenleg a helyben felhasználható mintegy 20 milliárd forintból csak öt milliárdot fordítanak erre a magyar cégek, a többi a közös kalapba megy.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook