Hírek

Átveheti az irányítást a Bonitás az Investgroup Boly Zrt. felett

A Bonitás átveheti az irányítást az Investgroup Boly Zrt. felett, mivel a versenytörvény szerint a GVH nem tagadhatja meg az engedélyt, ha az összefonódás nem hoz létre vagy nem erősít meg olyan gazdasági erőfölényt, amely akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az érintett piacon – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pénteken az MTI-vel.

Létrehozva:

|

A közlemény emlékeztet arra, hogy a Bonitás 2002 Kft. 2007. október 31-én részvény adásvételi szerződést kötött az Investgroup-Boly (IB) Zrt. alaptőkéjének 6 százalékát kitevő részvények megvásárlására.

A Bonitás Kft. üzletrészeinek 100 százalékos tulajdonosa Csányi Sándor: az általa irányított vállalkozás-csoport (Csányi-csoport) tagjai állattenyésztéssel és növénytermesztéssel, valamint azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokkal, bortermeléssel, takarmánygyártással, hús- és tejfeldolgozással, továbbá lőszergyártással foglalkoznak.

A Bonitás Kft. részvényvásárlásával a Csányi-csoport tagjainak együttes részesedése az IB Zrt. részvényeiből 44,05 százalékról 50,05 százalékra növekszik. Ezáltal Csányi Sándor egyedüli közvetett irányítást szerez az IB Zrt. felett.

Az IB Zrt. részvényeinek 44,05 százaléka a Csányi-csoport tagjainak tulajdonában van. A társaság által közvetlenül vagy más vállalkozásokon keresztül közvetve irányított vállalkozások által alkotott vállalkozáscsoport (Boly-csoport) meghatározó tevékenysége a növénytermesztés és az állattenyésztés, az azokhoz kapcsolódó szolgáltatások, továbbá a takarmánygyártás. 

A versenytörvény szerint a GVH nem tagadhatja meg az engedély megadását, ha az összefonódás nem hoz létre vagy nem erősít meg olyan gazdasági erőfölényt, amely akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az érintett piacon. A Csányi- és az ügyletben közvetetten szintén érdekelt Boly-csoport azonos tevékenysége a növénytermesztés, az állattenyésztés és a takarmánygyártás. Ebben a körben azonban egyetlen olyan áru sincs, amelyből részesedésük együttesen Magyarországon elérné azt a mértéket (20 százalék), amely felett felmerülhetnek versenyaggályokra alapot adó hatások. A keveréktakarmányok esetében a Csányi-csoport piaci részesedése még az egy másik vállalkozás-csoporttal közösen irányított Tendre Kft. részesedésével együtt is kevesebb, mint 20 százalék.

A Boly-csoport és a Csányi-csoport a nyerstej és a vágósertés esetében állnak egymással vertikális kapcsolatban. Ám egyik csoport egyedüli piaci részesedése sem haladja meg azt a mértéket (25 százalék), amely felett káros hatásokkal lehetne számolni. A Csányi-csoport részesedése a magyarországi forgalomból egyetlen növény esetében sem éri el az 1 százalékot. Az állattenyésztés termékei közül 1 százalékot meghaladó részesedése a magyarországi termelésből csak a nyerstejből (1-1,5 százalék közötti) és a vágósertésből van, ez utóbbiban 5 százalék körüli.

A GVH szerint e termékek gyakorlatilag teljes egészében a csoporton belül kerülnek felhasználásra.

A keveréktakarmány-gyártás magyarországi forgalmából a Csányi-csoport részesedése 2 százalék körüli. A Csányi-csoport egyik tagja és egy másik vállalkozás által közösen irányított Tendre Kft. részesedése ugyanakkor mintegy 10 százalék.

A Csányi-csoport húsfeldolgozási tevékenységének meghatározó alapanyaga a vágósertés. Részesedése az országos vágósertés felvásárlásból 11 százalék, amelynek közel fele a csoporton belülről származik. A Csányi-csoport részesedése az országos nyerstej- felvásárlásból közel 20 százalék, amelynek egy része szintén a csoporton belülről származik.

A Boly-csoport részesedése a növénytermesztési termékek magyarországi forgalmából az 1 százalékot kizárólag a cukorrépa (2,1 százalék) esetében haladja meg. Az állattenyésztési termékek magyarországi termeléséből a nyerstej és a vágósertés esetében is 1-1,5 százalék közötti mértékben részesedik, és azok döntő részét a Csányi-csoport részére értékesíti. A többi állattenyésztési termék esetében részesedése az országos termelésből nem éri el az 1 százalékot. A keveréktakarmányok magyarországi forgalmából a Boly-csoport részesedése mintegy 7 százalék.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook