Hírek

Nagyobb halakat fog az APEH

Hatékonyabban dolgozik az idén az APEH, mint tavaly, már ami ellenőrzéseket illeti. A befejezett ellenőrzések száma ugyan az első negyedévben nem emelkedett, a megállapított adóhiány (az az összeg, amit az adózók nem fizettek be) viszont ötödével több, mint egy éve: 118 milliárd forint, emellett pedig 56 milliárdos bírságot is kiszabott az APEH.

Létrehozva:

|

Ez elsősorban nem azért van, mert többen csaltak adót, hanem azért, mert jobban ki tudták választani, mely cégnél, magánszemélynél kell körülnézni.

A várt eredményt hozta a minimum-adóalap és az elvárt adó szelídített formájának a bevezetése. Az egyéni vállalkozóknak február közepéig kellett eldönteni: akkor is megfizetik a minimális adót, ha amúgy veszteségesek lennének, vagy nem fizetnek, de akkor külön adatokról nyilatkoznak, és vállalják egy APEH-ellenőrzés magasabb kockázatát.

Utóbbi lehetőséggel 2897-en éltek, az érintettek egy százaléka. Közülük 1121 vállalkozónak jelezte az APEH: vizsgálatot indítana náluk egy éven belül. Addig ők még önrevízióval módosíthatják bevallásukat. A minimumadó-szabályok nyomán 105 ezerről 76 ezerre csökkent a veszteséges vállalkozók száma.

 Forrás: Népszabadság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook