Hírek

Górcső alatt a szabadság kiadása

Míg tavaly összesen 72 ezer, az idén már az első három hónap alatt közel húszezer feketemunkás bukott le. Az ellenőrzött majdnem 11 ezer cég csaknem hatvan százaléka követett el valamilyen szabálytalanságot. Közülük négyezernél is több volt az illegálisan foglalkoztató.

Létrehozva:

|

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a hatóság elsősorban az építőiparban, a kereskedelemben vizsgálódott.

Az illegális foglalkoztatáson kívül a szabadságra vonatkozó szabályokat sértik meg a leggyakrabban a cégek. Nem a renitens munkaadók száma sok, hanem azon munkavállalóké, akikkel szemben a vállalatok vétenek. Az első három hónap alatt a súlyos jogsértések egyötödét a szabadság nem jogszerű kiadása tette ki, ez több mint 10 ezer munkavállalót érintett – mondta lapunk érdeklődésére Gedeon András, az OMMF szóvivője. Hozzátette: az ilyen típusú szabálytalanságok elsősorban a feldolgozóipari és a kereskedelmi vállalkozásokra jellemzők.

E regulák betartását az OMMF ez évben kiemelten ellenőrzi. Különösen, hogy az egy évvel ezelőtti munka törvénykönyve módosítása és a tavalyi átmeneti időszak után 2008 az első olyan esztendő, amikor csak kivételesen fontos gazdasági érdekre hivatkozva lehet az előző évi alapszabadság egynegyedét átcsoportosítani. A tavalyról így megmaradt szabadnapokat is ki kellett már adni, méghozzá március végéig, illetve a kollektív szerződés alapján erre június 30-ig van még lehetőségük.

A súlyos jogsértéseket akár 20 millió forint bírsággal is sújthatja a hatóság, főleg a visszaesőknél. Az idén az OMMF eddig 1,4 milliárd forint büntetést rótt ki.

Forrás: Világgazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook