Hírek

Szentpétervári búzatőzsde

A hathatós állami segítségnek köszönhetően újabb fejlődési szakaszba érkezett az orosz szabványosított árupiac: megkezdődött a fizikai szállítású, határidős búza kereskedése a legnagyobb orosz tőzsdét üzemeltető Micex csoport árupiacán, a Namexen (National Mercantile Exchange).

Létrehozva:

|

A kontraktusok fizikai szállítása ez év júliusában, szeptemberében és novemberében lenne, két berakodási ponton. Az elszámolás kizárólag rubelben történik.

Az orosz állam kifejezett törekvése, hogy a világ egyik pénzügyi központjává tegye az országot 2012-re, illetve a nemzetközi elszámolások egyik eszközévé a rubelt. Ebbe a vonulatba illeszkedik az is, hogy egy létrehozandó új árutőzsde keretében energiabörze kezdi meg a működését – várhatóan júniustól – Szentpéterváron. Vlagyimir Milovidov, az orosz pénz-piaci felügyelet elnöke korábban már közölte, hogy a szentpétervári tőzsdén is rubelben lesz a kereskedés; az alapítók között szerepel a Transznyefty, a Rosznyefty és a Zarubezsnyefty, illetve a legnagyobb orosz hitelintézet, a Szberbank, a második számú VTB bankcsoport, valamint a Gazprombank, a Tatnyefty, a Szurgutnyeftyegaz és a Novatek orosz nagyvállalat.

A Kommerszant című üzleti lap szerint az új, orosz kőolajat is kínáló energiatőzsde 100 százalékos orosz tulajdonban lenne, és ezért szinte biztos, hogy kizárják az alapítók közé jelentkezett amerikai Nymex energiabörzét.

A Nymex nagyon költséghatékonyan kínálta volna saját rendszerét a szentpéterváriaknak, nem beszélve a tapasztalatokról, hiszen a New York-i árutőzsdén már kereskednek orosz kőolajjal (Rebco). Az ügy magyar vonatkozása, hogy mintegy két évvel ezelőtt a Nymex és a BÉT akart létrehozni urál olajjal kereskedő platformot Budapesten, ám az amerikai fél később „dobta” a magyarokat, és kizárólag az oroszokkal tárgyalt, 10 százalékos részesedést remélve.

Forrás: Világgazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook