Hírek

Egyre több cég kerül bajba

Az év első negyedévében 21 százalékkal emelkedett a magyarországi cégek fizetésképtelenségi mutatója. A leginkább kockázatos iparágaknak továbbra is az építőipar és a kis- és nagykereskedelem minősül – derül ki a Coface Hungary adataiból.

Létrehozva:

|

A prognózis szerint az év további részében sem várható lényeges javulás. Idén a sertés- és baromfitenyésztést kiszolgáló takarmányértékesítést és az élelmiszer-feldolgozó ipart érdemes fokozott figyelemmel kísérni, de kockázatos területnek tartják a fémfeldolgozást és az élelmiszer-ipari kiskereskedelmi beszállítást is.

Az első három hónapban harminc százalékkal, több mint kétezerhatszázra emelkedett a végelszámolások száma. Ennek több oka is lehet: egyrészt a végelszámolás egyszerűbb, mert a cég saját könyvelőjét vagy ügyvezetőjét is megbízhatja az eljárás lebonyolításával, nincs szükség külső szakértő bevonására; másrészt előszeretettel választják ezt az eljárást akkor, amikor a társaságnak adósságai vannak és a tulajdonosnak lehetősége van a vagyon kimentésére, harmadrészt a hitelezők figyelmét gyakran elkerüli az információ, hogy végelszámolást indított az adott cég maga ellen, vagy csak akkor jut tudomásukra, amikorra a vagyon eltűnt és az eljárás átfordul felszámolásba – vélik a Coface szakértői.

Az ágazatok közül a legtöbb fizetésképtelenségi eljárás továbbra is az építőipari, a kis- és a nagykereskedelmi cégeket érintette, ezek együttesen az összes eljárás 47 százalékát tették ki. A kockázatosságot tükröző fizetésképtelenségi arány alapján a biztonsági tevékenységet folytató vállalkozások, valamint a textil- és az építőipar áll az első három helyen, ezeken kívül a takarítás, a fuvarozás, a papíripar és a fémipar adatai is meghaladják az országos átlagot. Nagyok a megyék közötti különbségek. A fizetésképtelenségi eljárások 2008 első negyedévében az ott bejegyzett cégek 4,01 százalékát érintették Szabolcs-Szatmár-Beregben, majd ezt követi Jász-Nagykun-Szolnok (2,06 százalék) és Nógrád (1,90 százalék), míg az országos átlag 1,12 százalék lett.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook