Hírek

Tovább javultak a kkv-k kilátásai

Az utóbbi hónapokban a magyarországi kis- és középvállalatok (kkv-k) kilátásai javultak, a fiskális kiigazítást követően a cégek nem számítanak további megszorításokra, az üzleti szektorban a tavalyinál kedvezőbb feltételek várhatók – derül ki az Ecostat legújabb konjunktúrafelméréséből.

Létrehozva:

|

A kkv-index értéke 2008 márciusában 97,8 százalékra nőtt a februári 93,6 százalékról. A kkv-k csaknem fele a következő negyedévben teljesítménye növelésével, 38 százalékuk szinten maradásával számol. A prognózis szerint a vállalatok üzleti hangulata a második negyedévtől várhatóan tovább javul, ez részben a belső fogyasztás fokozatos élénkülésének, részben a múlt évben jelentős veszteséget elszenvedő ágazatok (a mezőgazdaság és az építőipar) eredményjavulásának köszönhető. A negatív világgazdasági tendenciák e vállalkozói kört kevésbé érintik, mint a nagyvállalatokat, mivel döntően belföldön értékesítenek.

Belföldi piacain a vállalatok 33 százaléka növekvő keresletben bízik, 15 százalékuk vevőköre szűkülésétől tart. Exportpiacain javuló lehetőségeket vár a kkv-k 23 százaléka, változatlant pedig 71 százalékuk. A vállalkozások szerint fejlődésüket döntő mértékben a magas munkáltatói járulékok, a gyenge magyarországi vásárlóerő és a túlzott adóterhek akadályozzák. A cégek 43 százalékának véleménye szerint az üzleti klímában rövid távon nem várható változás, a vállalkozások fele úgy ítéli meg, hogy a makrogazdasági feltételek negatívan befolyásolják majd a működését.

A magyar tulajdonú vállalatok márciusi előrejelzése szerint egy éven belül új fejlesztést 49 százalékuk indít. A cégek fejlesztési aktivitása az utóbbi két hónapban meglehetősen magas, a mérőszámokból kirajzolódó tendencia javuló – állítják a kutatók. 

A foglalkoztatottak száma a következő hat hónapban várhatóan nem változik érdemben, a cégek 31 százaléka új munkaerő felvételét, 24 százalékuk a felduzzadt létszám miatt az állomány egy részének leépítését tervezi. 

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook