Hírek

Borhamisítási botrány Olaszországban-Újabb hírek

Még javában tart a bivaly- mozzarella dioxin szennyezettsége kapcsán kialakult élelmiszer biztonsági és piaci válság, amikor az olasz mezőgazdaság egyik legfontosabb húzóágazatában, a borászatban is kirobbant egy újabb hamisítási botrány.

Létrehozva:

|

Ráadásul az erről szóló hírek megjelenése egybeesik a veronai VINITALY nemzetközi bor kiállítás és vásár időpontjával (április 3-7.). Többen a 22 évvel ezelőtti metanol-botrányhoz hasonlítják a mostani helyzetet.

Éppen az említett metanol-botrány egyik "főszereplőjének" (egy Veronella-i pince) ellenőrzése során találták az első bizonyítékokat még 2007 őszén. Innen indult a vizsgálatok sorozata, amelynek eredményeként 6 tartomány (Lombardia, Piemont, Veneto, Umbria, Puglia és Szicília) számos bortermelőjének és palackozójának az érintettségét állapították meg a hatóságok a sajtó szerint.

A L’Espresso tudósítása mintegy 70 millió liter hamisított, olcsó árfekvésű (0,7 – 2 euró/liter), palackozott vagy műanyag illetve tetrapack csomagolású bor forgalomba kerüléséről számol be. Feltételezésük szerint a hamisításkor – árcsökkentés céljából – kevés mustot, valamint vizet, cukrot, és különböző vegyi anyagokat használnak fel. (A kénsavat és a sósavat említik, amelyekkel a répacukor átalakítható glükózzá és fruktózzá, így a cukrozás nem kimutatható.

A cukor hozzáadását ugyanis az olasz bortörvény nem teszi lehetővé.) A lap értesülése szerint a vizsgálatok más káros anyag (pl. műtrágyák) felhasználását is kimutatták. A hamisított bort elsősorban az olcsó borokat forgalmazó palackozó cégek részére értékesítették. A 300 hl-es tartálykocsikban szállított bor-hamisítványt a normál folyós bor árának töredékéért adták el, alapvetően a belföldi piacon. Exportra történő szállításokról egyelőre nincs információ.

Az ügyben illetékes egészségügyi és mezőgazdasági tárcák a kérdésben meglehetősen visszafogottan nyilatkoznak, nyilvánvalóan a mozzarella- ügyben említett ún. "medaitikus válság", azaz a felesleges pánikkeltés elkerülése céljából. A Mezőgazdasági Minisztérium közleménye megerősíti, hogy valóban folynak vizsgálatok, de egyelőre csak a borok és mustok vizezését és cukrozását bizonyító eredményeket említ.

Cáfolja, hogy élelmiszer biztonsági kockázatot jelentő, emberi egészségre ártalmas anyagokat találtak volna. Elismeri ugyanakkor, hogy folynak a vizsgálatok ezeknek a feltételezett anyagoknak (sósav, kénsav, foszforsav valamint ezek sói) a hamisított borokban való kimutatására vonatkozóan. Az Egészségügyi Minisztérium szerint pedig megtörtént az EU Bizottság illetékeseinek a korrekt tájékoztatása, s a Bizottság a kapott információkat elfogadhatónak találta.

De Castro mezőgazdasági miniszter a veronai VINITALY megnyitója alkalmával megerősítette, hogy csak elszigetelt borhamisítási esetekről van szó, az olasz borászatot "egészséges és dinamikus ágazatnak" nevezte.
A borágazat illetékesei felhívják a figyelmet az egyes borhamisítási esetek közötti különbségtétel fontosságára. A fentekben leírtakkal egy időben jelentek meg ugyanis olyan információk, amelyek szerint egyes márkás borok (pl. a Brunello) előállítása során néhány termelő az azok előállításakor alkalmazható szőlőfajtán (San Giovese) kívül – tévedésből vagy szándékosan – más szőlőt is felhasznált.

Forrás: FVM – Kálmán Zoltán

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook