Hírek

Rutinos tavasz

Háromféle kerttulajdonos létezik. az, akinek semmit nem jelent a kert, szalmaszálat nem tesz keresztbe. A másik a fenntartó, ő nyírja a füvet, ülteti az egynyári növényeket, gondozza a fákat. Az igazi kertbarát azonban alig várja a tavaszt, hogy ismét a ház körül bíbelődhessen.

Létrehozva:

|

Amint kisüt a nap, melegszik az   idő, a kerttulajdonosok legtöbbje múlhatatlan késztetést érez, hogy újabb növényeket ültessen – nem mindegy persze, mit, hová készülünk telepíteni. A kis növények megnőnek, s ha túlságosan sűrűn kerültek a földbe, ormótlan dzsungellé sűrűsödnek, bóbitás növényszörnyekké kopaszodnak. A terebélyes, magas cserjéket két méterre, a középmagasakat másfél, az alacsonyakat egy méterre célszerű egymástól ültetni.

Bár a fás szárú növények telepítésének igazi szezonja az ősz, a tavaszi ültetés is eredményes lehet, ha sikerül a folyamatos öntözésről gondoskodni. Az utóbbi években a szabad gyökeres növények mellett a drágább cserjéket, fákat földlabdában, cserépben vagy vödörben is árusítják már. Az ilyen növényeket egész évben ki lehet ültetni.

Most lehet dönteni arról is, milyen új cserjék, fák kerüljenek a kertbe. Csoportban vagy magányosan álljanak-e. Levele vagy alkalmi virága legyen a kert dísze. Mindenkinek tanácsolható, hogy a házilagos kerttervezés előtt, amennyire lehetséges, nézzen a kiszemelt növények igényei és tulajdonságai után. Legjobb, ha előre meg is nézi választottját, mert a szakkönyvek, de különösen a csomagküldők katalógusai az idealizált állapotot mutatják, ami nagyon ritkán fedi tökéletesen a valóságot.

A meglévő gyeppel is most kell törődni. A tavaszi esők hamar bemossák a vízben könnyen oldódó műtrágyákat. Érdemes az esetleges gyephibákat jól megválasztott kemikáliával gyógyítani. Kár a mohásodó részekkel küzdeni. A vastartalmú speciális műtrágya hamar elintézi az oda nem való mohát, zuzmót. Ez persze csak tüneti kezelés, mert a mohák számára kellemes túlzó öntözést, talajtömörödést, árnyékot kell felszámolni.

A hónap növényei

Kedvelik, ha a nappali és az éjszakai hőmérséklet között jelentős a különbség. Általában szeretik, ha két öntözés között kiszárad a talajuk, vagy a forgácsos, fakérges ültetőközegük.

HASZON
Áfonya (Vaccinium-fajok)

Aki kóstolta a kellemesen friss ízű gyümölcsöt, megértheti a hupikék törpikék mohóságát. Az áfonya valóságos vitaminbomba. Ez a növény tartja a terjedési rekordot is, a növénytörténészek szerint ilyen gyors karriert egyetlen gyümölcsfaj sem futott be a Kárpát-medencében. Az áfonyák
– a fekete, a vörös és a tőzegáfonya – könnyen termeszthetők, és más bogyósokhoz képest igénytelennek tűnnek.

KINTI
Sétányrózsa (Lantana camara)

A muskátli és a leander mellett a sétányrózsa lehetne a harmadik leggyakoribb dísznövényünk, ha elég ismert lenne. Ez a téli menedéket kérő, a verbénafélékhez tartozó örökzöld cserje ideális edényes növény, magassága egy-két méter közötti, ám metszéssel tetszőleges méretűvé nevelhető. Az igazi díszei a hajtáscsúcsokon fejlődő narancs-, majd sárga-, idővel kárminvörös színt öltő, domború, egész nyáron nyíló virágzatai.

BENTI
Bromélia(ák) (Bromeliaceae)

Általános bromélianevelési szabályok nincsenek. A népes növénycsalád szinte minden tagjának eltérő a fény-, öntözési és talajigénye. Vannak, amelyek egyedül, mások társaságban, páfrányok, orchideák közelségében szeretnek élni. Ha sikerül a broméliák kedvére tenni, akkor csodálatos társakat szereznek.

Teraszkertek

Terasz, balkon, franciaerkély, kilépô, megannyi hely, ahová némi leleménnyel kevéske természet lopható.
Hol?

A növénytelepítés szempontjából kétféle terasz, kvázi épülettoldalék létezik. A kisebb balkonok teherbírása négyzetméterenként 250 kilónál nem sokkal több. Ezt a növények összeválogatásakor feltétlenül figyelembe kell venni. A másik ilyen kötelem az esetleges veszélyek elhárítása. Rögzíteni kell a balkonládákat. Még a nehéz edényeket is könnyen felborítja egy-egy nagyobb vihar, belegondolni is rossz, mekkora bajt okozhat egy hevenyészve felakasztott futómuskátlis műanyag vályú, ha a sokadik emeletről lezuhan. Meg kell oldani a túlfolyó víz elvezetését, különben a locsolás a falon hagy csúf nyomot. 

Ki? Mielőtt a növények és a balkontárgyak kiválasztása kezdődik, fel kell mérni, kik használják a teraszt. Ha például kisgyermeket itt levegőztetnek, akkor mérgező növényeknek – még a népszerű díszek között is szép számmal akadnak – az ilyen balkonon nincs helyük. Gondolni kell arra is, hogy ki ápolja a növényeket a szabadság hetei alatt, mert ettől is függ a választás. Ha van locsoló, jöhetnek a trópusiak, ha nincs, a szavannazöldekkel kell megelégedni.

Mit? Már a virággal díszített párkány, kis teraszkönyöklő is elárulja, hogy az ott lakó mennyire ért a növényekhez. Megelégszik az igen dekoratív muskátlival, vagy bátran eltér az általános balkondivattól. A tavasszal virágzó hagymásak és gumósok között alacsonyak a krókusz és a hóvirág, középmagas a jácintok és a gyöngyikék. A nárcisz és a tulipán már magas.

Még a korai növények közé tartoznak a kétévesek és évelők: a színes százszorszépek, violahibridek, a primula vagy a nefelejcs. A következő kategóriába a nyári, melegkedvelő növények tartoznak. Ilyenek valók a perzselő napra, déli fekvésű teraszra. Érdemes azonban a teljes méretet is figyelembe venni, mert míg a hosszabb szárú növény jól mutat egy földön álló kaspóban, addig a balkonládában furcsán festenek az oda nem való Góliátok.

Széljárta teraszokra inkább a mini őszirózsa, tömpevirág, bársonyvirág, verbéna való. De az illatos növények is sok örömet okoznak a szintetikus szagosítók után. A szegfű, sárgaviola, olasz szalmagyopár, vaníliavirág, marokkói gyujtoványfű – és még sokan – kényeztethetik az orrokat lágy illatokkal. A sokféle növény ültetésekor nem szabad megfelejtkezni a kilépő, kiülő funkcióról sem. Nem csak a növényeknek, az embernek is el kell férnie. A kis teraszra is való jól metszett sövény.

Tágasabb, nagyobb teherbírású teraszok: itt már helyük van a dekoratív edényes növényeknek, a szabadtéri parti kellékeinek, árnyékolóknak, kényelmes tálaló- és ülőalkalmasságoknak, de a sok tarka virágos kaspó mellett elférnek a koronás fácskák, dézsás, virágzó növények vagy éppen levelükkel díszítők. Lehet egy edénybe több szinten is növényt ültetni.

A szabad kertekben háttérnövényekként használják az egymás közelébe ültetetteket. A partnerek más időpontban virágoznak, s így nem marad dísz nélkül a kertrész sem. A bougainvillea, mályva, fukszia, rózsa, sétányrózsa, vadkakaó, olajfa magában is tetszetős, de ha a cserépszintjükre bármilyen kombinációval kanálajak (Diascia barberae), díszpaprika, csüngő harangvirág vagy puzdravirág kerül – biztos, hogy nem lesz olyan vendég, aki ne kérdezne a növényről.
Kis és nagy teraszra egyaránt valók a kúszónövények. Ügyelni kell arra, hogy legtöbbjüknek támaszték kell.

Ültetési tippek
Az egynyári növényeknek kevesen tudnak ellenállni, ezekben a napokban legtöbbünk legalább egyszer elcsábul, és virágpalántát vásárol.
Téves azt hinni, hogy bárhová elültethetjük, és elég lesz neki néha egy kis esô.

A balkonláda

Az erkélyláda beültetésekor mindig ügyeljen arra, hogy azonos igényű növényeket válasszon! A csüngő és kúszó fajtákat ültesse össze magasabbra növő fajokkal, hogy a balkonládát teljesen benőjék a növények. Így a hatás teltebb és tetszetősebb lesz!

Az ámpolna
A függőcserépbe (ámpolnába) ültethető virágok nagyjából megegyeznek a hagyományos balkonládába ültethető fajtákkal, de legelőnyösebben a csüngő fajták mutatnak, például a petúnia. Az ültetési távolságokra és a vízelvezetésre is ugyanazok a szempontok vonatkoznak, ám külön ügyelni kell arra, hogy az ámpolna olyan magasságba kerüljön, ahová egy kanna csőrével könnyen fel lehet érni, és még fölötte is maradjon hely a kanna kényelmes megdöntéséhez. Ráadásul a növények felfelé is terjeszkednek, nem nőnek majd derékszögben azonnal lefelé az ámpolna szélén. Szélcsatornába se helyezze, mert a növény megsínyli, és balesetveszélyes.

A megfelelő ültetőedény
A virágládákból mostanra óriási a választék: sokféle anyagból és formából lehet válogatni. Vannak műanyag, eternit- és cserépedények, de a formánál és tetszetősségnél sokkal fontosabb, hogy a ládák megfeleljenek a céljuknak. Ha nincs a láda alján vízelvezető nyílás, akkor panghat, amit a növények többsége nem kedvel.

A helyes ápolás
A legtöbb balkonnövény igazi nagyfogyasztó, azaz folyamatos tápanyag-utánpótlást igényel.
Ültetés után négy héttel el kell kezdeni a tápoldatozást, és szeptemberig hetente adagolni kell az értékes tápanyagokat a növényeknek.

ÉS A GYÜMÖLCSFÁK?
A városokban már régen leáldozott a vegyes, haszon- és díszkertek divatja, csak a megszállottak számára lehet vonzó, hogy a zöldségesboltok globális kínálatával szálljanak versenybe csúnyácska biotermékeikkel. Arra még kevesebben vállalkoznak, hogy szakszerű növényvédelemmel óvják a gyümölcsfáikat a díszkertben. Vegyszerek nélkül a kényes gyümölcsfa hamar a növényeket szívogató tetvek menedéke, gombák gyűjtőhelye lesz. Ettől függetlenül ésszerű kompromisszummal, szorosan a ház déli fala mellett vagy a kerítés napsütötte oldalán nevelhető finom őszibarack, nektarin. Attraktív dísz a furcsán vastagodó, kordonos ágrendszerű körte is.

Forrás: Népszabadság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook