Hírek

Rekordösszegért vásároltak gépeket a gazdálkodók

160 milliárdos értékével rekordot döntött tavaly a gépberuházás az agráriumban. Eddig 2003 volt a legjobb év, amikor támogatással együtt 120 milliárd forint értékű mezőgazdasági gépet vásároltak a gazdálkodók. 

Létrehozva:

|

Tavaly 300 milliárd forintnyi támogatást ígértek oda az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) mezőgazdasági gépek beszerzésére és állattartó telepek korszerűsítésére. Több mint 40 milliárd forintnyi támogatás mezőgazdasági gépekre, 260 milliárd pedig állattenyésztő telepekre fordítható. Az óriási támogatással 1000 milliárd forint értékű, alapvetően tavaly és idén elkezdett fejlesztés valósulhat meg a mezőgazdaságban – mondta lapunknak Hajdú József.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) Mezőgazdasági Gépesítési Intézetének (MGI) főigazgató-helyettese emlékeztetett arra, hogy tavaly mintegy 160 milliárd forintnyi beruházási igényt fogadtak el kizárólag mezőgépek – főleg a növénytermesztés gépei – esetében, a már említett, 40 milliárd forintnyi támogatási vonzattal. Ezek a beruházások nagyrészt már meg is történtek, 3700 korszerű traktort, 720 modern gabonakombájnt, illetve másféle munkagépeket vásároltak a gazdálkodók. Az EMVA utófinanszírozásos, így 2007-ről kissé áthúzódva, 2008-ra valósulhat meg a gépberuházás. Ez minden tekintetben csúcsot jelent, hiszen eddig 2003 volt a legjobb év, amikor támogatással együtt 120 milliárd forint értékű mezőgazdasági gépet vásároltak.

Azok, akik az EMVA-ból gépek és technológiai berendezések beszerzésére támogatást vártak, már megkapták a pénzüket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH) – mondta lapunknak Soproni Horváth Lajos, az MVH sajtófőnöke. Ez az összeg összesen 18,5 milliárd forintot tett ki. Tudni kell azonban, hogy a teljes igény ennél jóval több, meghaladja a 43 milliárd forintot. Azoknak, akik múlt év november közepéig beadták kifizetési kérelmüket, vagyis az első olyan időszakban, amikor erre mód volt – a hivatal már fizetett, ők megvalósíthatták a beruházást. Kétezer-kilencszázan éltek ezzel a lehetőséggel. Első körben ennyien kérték a pénzüket, holott mintegy négyezer-hétszáz kérelmező közül több mint négyezer-ötszáz gazdálkodó vehetne fel gépbeszerzési juttatást. Azok sincsenek azonban késésben, akik csak ezután kérik a szubvenciót, hiszen a beruházás megvalósítására a támogatási határozat átvételétől számított egy év áll rendelkezésükre, ami 2008 októberében jár le.

A sajtófőnök hangsúlyozta: kifizetési kérelmet évente négyszer lehet beadni, ám pénzfelvételre ugyanaz a kérelmező egy éven belül csak kétszer jogosult. Hozzátette még: a kérelmek benyújtása legutóbb januárban volt esedékes. Ekkor a korábbi kétezer-kilencszáz mellé ezernél valamivel kevesebb igény érkezett. A kifizetésre váró összeg viszont elérheti a 16 milliárd forintot, ami azt jelenti, hogy a fajlagos igény az előző időszakhoz képest lényegesen nagyobb. A támogatás mértéke a beruházás összes elszámolható költségének 25 százaléka, kiemelt gépeknél (ilyeneket az állattenyésztésben használnak) 35 százalék, a teljes összeg pedig ügyfelenként legfeljebb 200 millió forint lehet. 

 A mezőgép-vásárlási boom a mezőgéppiac felét uraló nagy mezőgép-forgalmazóknak is kedvezett. Búvár Géza, a KITE Zrt. vezérigazgatója lapunknak arról számolt be, hogy a John Deere-gépekről is ismert KITE gépvásárlási bevétele tavaly megduplázódott az előző évhez képest. Több mint 500 traktort adtak el: a vásárlók igénye általában a jobb minőségű, nagyobb, jobb felszereltségű gépek felé fordult. Harsányi Zsolt, az egyebek mellett Claas-mezőgépeket is forgalmazó Axiál Kft. tulajdonosa is arról számolt be, hogy a cég gépvásárlási bevétele nagyjából megkétszereződött. Neki ugyanakkor az a tapasztalata, hogy a beszállítók nem képesek annyi gépet gyártani, amennyire a piacon igény lenne. Szaxon Attila, a New Holland gépeket forgalmazó IKR Zrt. vezérigazgatója is azt mondta, hogy a mezőgazdasági gépek forgalmazásából származó bevétel náluk is duplájára nőtt. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ez egy ideiglenes „felfutás”, a növénytermesztési gépek beszerzéséhez ugyanis nem terveznek több támogatást.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook