Hírek

A hitelezők is pályáznának a Csongrád Gabonára

A felszámoló meghirdette a tavaly óta felszámolás alatt lévő Csongrádi Gabona Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. egyik legértékesebb vagyonelemét.

Létrehozva:

|

A Csongrád külterületén található mezőgazdasági üzem irányára – a gépekkel és berendezésekkel együtt – nettó 180 millió forint – tudta meg lapunk Kiss Tímeától, a Pactorex Holding Kft. munkatársától. Pályázni április 11-éig lehet.

A több mint százéves, egykor gőzgépekkel hajtott csongrádi malmot is működtető társaság már 2005-ben jelentős finanszírozási gondokkal küzdött, 2006-ban pedig a földbérleti díjakat sem tudta kifizetni a tulajdonosoknak. Az év végén leállították a termelést, mert a malom mellett kenyérgyárat és egy paptanyai mezőgazdasági üzemet is működtető cég fizetésképtelenné vált, adóssága meghaladta a 100 millió forintot. A Csongrádi Gabona csődje a térség jó néhány termelőjét és földtulajdonosát is nehéz helyzetbe hozta.

A termelés újraindítása érdekében a hitelezők – döntően a beszállító termelők – 2007 tavaszán létrehozták az Agrár-Reorg ’93 Kft.-t, amely egy reorganizációs programot is kidolgozott a Csongrádi Gabona gazdaságos működtetése céljából, sőt tavaly a 2006-os földbérleti díjakat is kifizette a földtulajdonosoknak. Célul tűzték ki, hogy visszaszerzik a termelők bizalmát és legkésőbb 2008 nyarán ismét elindítják a termelést. Az Agrár-Reorg terveit azonban nagyrészt csak hitelből tudja megvalósítani. A társaság vezetői abban bíznak, hogy – pénzintézeti források segítségével – hamarosan pályázhatnak a Csongrádi Gabona vagyonelemeire.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook