Hírek

Magosz: nem a forráselosztásra és a földtörvény módosítására

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) nemet mond az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program forrásainak elosztására és a földtörvény tervezett módosítására, amely szerinte a gazdasági társaságoknak kedvez – jelentette ki Budai Gyula, az érdekképviseleti szervezet igazgatója  pénteken Nyíregyházán sajtótájékoztatón.

Létrehozva:

|

A Magosz azért utasítja el a fejlesztési források elosztási módját, mert a gazdasági teljesítményhez kötött pályázat alapján a családi gazdálkodóknak mindössze csak a 6,8 százaléka kap lehetőséget támogatás elnyerésére – mondta Ángyán József, a Fidesz országgyűlési képviselője a tájékoztatón.

Hozzátette: a hét éves időszakra rendelkezésre álló 1.400 milliárdos forrás zömét így a tőkeerős nagyvállalkozások nyerhetik el, ez elfogadhatatlan.

Budai Gyula a földtörvény-tervezettel kapcsolatban is azt kifogásolta, hogy az elképzelt változtatásnál szintén a gazdasági társaságok jutnának nagy előnyhöz az 1,5 millió hektáros terület megszerzésénél.

Ángyán József képviselő úgy vélekedett, a vidékfejlesztési program nem tartalmaz elegendő forrást a generációváltáshoz, a fiatal gazdálkodók tevékenységének elindításához, hiszen hét év alatt csak 900 millió forintot szán erre.

Kifogásolta továbbá, hogy a meghatározott gazdasági teljesítmény alapján a szőlő- és gyümölcstermesztéssel foglalkozóknak csak a 6,5 százaléka, a vegyes állattartóknak a 0,8 százaléka, a sertéstenyésztőknek pedig csak az 1,5 százaléka pályázhat fejlesztésre.

Úgy fogalmazott: "amennyiben kormányváltás következik be", a Fidesz és szövetségesei újratárgyalják a 2013-ig szóló forráselosztást, s a pénzt "oda teszik majd, ahol arra szükség van".

Budai Gyula arról beszélt, hogy az Agrárkamara és a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) földtörvény-módosító javaslata a gazdasági társaságokat juttatná földtulajdonszerzéshez. Állítása szerint főként a nagy állattartó telepek külföldi tulajdonosai járnának jól, hiszen – szerinte – 98 százalékban "az ő kezükben vannak a telepek".

A tervezet megváltoztatná az elővásárlási sorrendet – tette hozzá.

"Amennyiben a tervezetet a parlament elé terjesztik és a többség elfogadja, a Magosz a 2005-östől is nagyobb demonstrációt szervez Budapesten" – mondta a szövetségi igazgató.

Forrás:MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook