Hírek

Ellenzi a génmódosított kukorica termesztését Románia környezetvédelmi minisztere

Ellenzi a génmódosított kukorica termesztését Korodi Attila romániai környezetvédelmi miniszter, és kérte a gazdákat, hogy a tavaszi vetéskor ne használjanak ilyen magokat.

Létrehozva:

|

Jelenleg a Monsanto MON-810-es kukoricaféleséget termeszthetik a gazdák Romániában. Korodi elmondta: kérni fogja a szakértőktől, vizsgálják meg, milyen a hatása ennek a kukoricafajtának a lakosság egészségére és a környezetre.

A tárcavezető leszögezte: ha bebizonyosodik, hogy a kukorica ártalmas lehet az egészségre, minisztériuma kormányhatározat révén kezdeményezi e génmódosított növény termesztésének ideiglenes betiltását.  

Romániában jelenleg 332 hektáron, vagyis a kukoricatermesztésre használt összfelület 0,01 százalékán terem génmódosított kukorica. Korodi szerint ez az alacsony arány lehetővé teszi, hogy Románia Európában első legyen a nem génkezelt törökbúza termesztésében.

A MON-810, a Monsanto cég által előállított kukorica-hibrid engedélyezett ugyan az Európai Unióban, de a tagországok jogköre döntést hozni a termény bevezetéséről vagy tilalmáról.

A környezetvédő szervezetek már többször kérték a román kormányt, hogy vezessen be tilalmat a genetikailag módosított növényekre. A kormány egyelőre csak a génmódosított szója termesztését tiltotta be.

 Forrás:MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook