Hírek

Ismét izmosodhat az NFH

Új alapokra kerül Magyarországon a fogyasztóvédelmi rendszer, ha a kormány döntést hoz három, az ellenőrzést érintő jogszabályról. Az élelmiszerlánc felügyeletéről szóló szabályozásra már rábólintott a kabinet, felhatalmazta a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalt az élelmiszer-biztonsági vizsgálatok fokozására.

Létrehozva:

|

Kormánydöntésre vár a fogyasztóvédelmi törvény módosítása és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló uniós irányelv átvétele. Ez utóbbi két jogszabály a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság hatáskörét növelné. Wittich Tamás, a hatóság főigazgatója a legutóbbi Kikelet akció ismertetését követően lapunk kérdésére elmondta: szükség van a hatóság jogkö­rének erősítésére. Példaként említette, hogy a piacokon történő ellenőrzéskor sok esetben azért nem képesek hatékonyan eljárni, mert az árus elfut a fogyasztóvédő elől. Ilyen esetekben célszerű lenne a hátrahagyott árut lefoglalni, amire jelen pillanatban nincs jogosítványa a hatóságnak.

Maguk a kereskedők sem ellenzik a szabályok és a vizsgálatok szigorítását, ám a fogyasztóvédelmi rendszer idestova két éve napirenden levő folyamatos változtatása és foltozása nem feltétlenül a megfelelő irány. A szakértők szerint a kormányzat a rendszerek erősítésében komoly pr-lehetőséget lát. Viszont a rendszert ahelyett, hogy egyszerűbbé tennék, folyamatosan bonyolítják. Továbbra is tucatnyi hatóság végezhet vizsgálatokat a kiskereskedelemben és egy-kettő kivételével mindegyiknek jogosítványa van a büntetések kiszabására, illetve az üzletek bezárására.

A kormánydöntésre váró jogszabályok változtatnának a büntetési tételeken is. Lényegében ez biztosítana nagyobb hatalmat a fogyasztóvédelmi hatóságnak. Jelen pillanatban ugyan korlátlanul büntethetik a szabályt szegő kereskedelmi egységeket, ám a büntetési tételeket rendszerint a szabálytalanság súlyához igazítják. Az új jogszabályban a büntetés mértéke a szabályszegő forgalmától függne, ami sokak szerint aggályos. Ha például egy kereskedelmi lánc bármelyik üzletében észlelnek a fogyasztóvédők szabálytalanságot, a büntetési tétel forgalomhoz igazításakor az egész rendszert marasztalnák el, még abban az esetben is, ha a vétség nem általános.

A korábbi tervek szerint az alsó büntetési határ 25 millió forint lett volna akkor is, ha csak apróbb minőségi hiba miatt marasztalnának el egy kereskedelmi egységet. Ezt a tételt a mostani tervek szerint 600 ezer forintra mérsékelnék. 

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook